Duur 02:21
Gepubliceerd op 6 oktober 2017

Focus op ouderen tijdens Nationale Ouderendag

Een wens hebben die u zelf niet meer in vervulling kunt laten gaan, om welke reden dan ook: het is realiteit voor veel ouderen. Gelukkig is het op 6 oktober 2017 Nationale Ouderendag, een dag waarop vrijwilligers ouderen helpen met het realiseren van hun wens.

Wensen in vervulling

Het is al het 9de jaar op rij dat het Nationaal Ouderenfonds deze dag organiseert. Het principe is simpel: ouderen kunnen een wens doorgeven of laten doorgeven via de site van de Nationale Ouderendag. Van belang is dat de wens wordt aangemeld bij een comité dat actief is in het woongebied van de oudere. Elke deelnemende gemeente in Nederland heeft zo’n comité van vrijwilligers die zich bezighouden met het vervullen van de wensen, de contacten met lokale zorginstellingen en de organisatie van het waarmaken van alle wensen. De wensen die worden ingediend zijn zeer uiteenlopend. Zo verrast in 2016 een oudere man zijn vrouw met een door hemzelf opgenomen cd met pianospel. Zij geniet hier altijd zo van en de man wil ervoor zorgen dat ze hem nog steeds kan horen spelen als hij er op een dag niet meer is.

30 gemeenten doen mee

De lijst met wensen die in 2017 vervuld gaan worden is ook erg divers: van het schilderen van een muurtje tot een vakantie naar Tenerife. In totaal zijn er nu 30 gemeenten in Nederland met een comité, maar het streven is natuurlijk om in alle 388 gemeenten wensen van ouderen te vervullen op Nationale Ouderendag.

Eenzaamheid

Naast het vervullen van wensen, is de dag ook een goede gelegenheid om wat extra aandacht te vragen voor de oudere Nederlanders. 33 procent van de 75-plussers is eenzaam; het gaat hier om ruim 1 miljoen mensen. 200.000 geven zelfs aan extreem eenzaam te zijn. Dat wil zeggen dat zij slechts 1 keer in de maand sociaal contact hebben. Helaas ziet het er niet naar uit dat het eenzaamheidsprobleem snel opgelost is, want veel ouderen moeten steeds langer thuis blijven wonen. Daarnaast zet de vergrijzing door, waardoor er ook meer ouderen komen en er dus naar alle waarschijnlijkheid meer eenzaamheid zal ontstaan.

Hallo Nederland besteedt op vrijdag 6 oktober aandacht aan de Nationale Ouderendag. In een reportage gaat de verslaggever schaatsen met een oudere mevrouw. U ziet Hallo Nederland iedere werkdag om 18.30 uur op NPO 2.

(Bron: website Nationaal Ouderenfonds en Nationale Ouderendag, CBS)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer