BKR-registratie

Ontrechte BKR-registratie moet eenvoudiger verwijderd kunnen worden

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wil dat mensen met een onterechte BKR-registratie dat eenvoudiger kunnen laten verwijderen. Voor het einde van het jaar moet het Bureau Krediet Registratie (BKR) een nieuwe, “pragmatische werkwijze” invoeren.

In strijd met de wet

In augustus 2017 is uit onderzoek van NRC gebleken dat het BKR, dat het register beheert met de kredieten van 10,25 miljoen Nederlanders, in strijd handelt met de Wet bescherming persoonsgegevens. Kredietverstrekkers zijn verplicht om kredieten vanaf 250 euro in de database van het BKR op te nemen. Als klanten een betalingsachterstand oplopen, volgt een negatieve registratie die 5 jaar na aflossing van de schulden in het register blijft staan.

Reglementen aangepast

Negatieve registraties van kleine schulden die jaren later leiden tot het afwijzen van een hypotheek mogen op grond van een arrest uit 2011 uit het BKR-register verwijderd worden. In februari 2017 heeft het BKR, dat niet onder overheidstoezicht staat, echter op eigen initiatief zijn reglementen aangepast. Hierdoor is het voor kredietverstrekkers onmogelijk gemaakt om op basis van zo’n belangenafweging zelf registraties te verwijderen.

Kamervragen

Volgens Dijsselbloem moeten alle kredietverstrekkers “de mogelijkheid hebben om onterechte registraties te verwijderen.” Registraties zijn volgens de minister onterecht als die niet proportioneel zijn. Hij wil dat particulieren die geregistreerd staan “op eenvoudige wijze” en “zonder tussenkomst van een rechter” van die registratie af kunnen als blijkt dat die onterecht is. Hij schrijft dat in antwoord op Kamervragen van de SP naar aanleiding van een nieuwe publicatie van NRC. Formeel heeft Dijsselbloem geen zeggenschap over het BKR, want de stichting staat niet onder toezicht van de Rijksoverheid. Dijsselbloem “verwacht” echter dat het BKR voor het einde van het jaar de werkwijze heeft aangepast. BKR laat desgevraagd aan NRC weten dat het “de mogelijkheden onderzoekt om tot een werkwijze te komen die goed aansluit bij de wens van de minister.”

(Bron: nrc.nl, ANP)

Geef een antwoord