bkr

BKR waarschuwt: registratie laten wegpoetsen kan niet!

Het verwijderen van een kredietregistratie bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) kan niet. De stichting gaat kredietverstrekkers die beweren wel een registratie te kunnen verwijderen harder aanpakken.

Kopen op krediet

Bijna iedereen koopt wel eens iets op krediet of leent geld. Bijvoorbeeld om een wasmachine te kopen of een verbouwing te financieren. Kredietverstrekkers zijn wettelijk verplicht om al dat soort leningen aan te melden bij BKR. Sinds 1 januari 2017 gelden ook mobiele telefoons op afbetaling als krediet en als de lening hoger uitvalt dan 250 euro, wordt die vanaf 1 mei dit jaar geregistreerd bij BKR. Dat kan invloed hebben op hoeveel iemand kan lenen en dus ook op bijvoorbeeld de maximale hypotheek om een huis te kopen.

Wegpoetsen is geschiedvervalsing

Ook de mogelijkheid om rood te staan, kan inmiddels meetellen en zo krijgen steeds meer mensen met een BKR-registratie te maken. Bedrijven springen daar handig op in, door te claimen deze registratie te kunnen verwijderen. Geldverstrekkers worden door zulke partijen juridisch en anderszins onder druk gezet om terechte registraties tóch te verwijderen. Volgens BKR betalen veel consumenten in Nederland onterecht veel geld aan dit soort bedrijven. Dit werd onlangs ook duidelijk in een uitzending van consumentenprogramma Radar. Een registratie is objectieve informatie over iemands betalingsverleden. “Concrete informatie wegpoetsen is geschiedvervalsing, waarvan consumenten uiteindelijk de dupe worden”, zegt bestuurder Peter van den Bosch van BKR.

Financiële problemen

Een toetsing bij BKR is voor kredietverstrekkers juist een hulpmiddel om een goede afweging te maken of het verantwoord is om krediet te verlenen. Als terechte registraties worden aangepast is er geen correct beeld meer en kunnen consumenten in financiële problemen raken die tot een problematische schuldsituatie kunnen leiden. BKR gaat daarom scherper toezien op wijzigingen en zal de samenwerking met bedrijven die de regels moedwillig overtreden staken. Geldverstrekkers moeten daarnaast bij het aanpassen van een registratie dit vanaf 1 februari schriftelijk toelichten.

(Bron: ANP, BKR)

Geef een reactie