hypotheken

‘Online hypotheek berekenen onvoordelig voor ouderen’

55-plussers die willen verhuizen en online berekenen hoeveel hun maximale hypotheek is, krijgen vaak een te laag bedrag te zien. Volgens onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) zitten de online hypotheekbereken-programma’s er soms wel tienduizenden euro’s naast.

Te lage bedragen

Veel hypotheekverstrekkers in Nederland bieden via hun website de mogelijkheid om het maximale hypotheekbedrag uit te rekenen. Hierbij moet de gebruiker zijn of haar inkomsten invoeren. Als de persoon in kwestie ouder is dan 56, moet het toekomstige pensioeninkomen ook doorgegeven worden. Hierdoor wordt het belastbaar inkomen in de meeste gevallen naar beneden bijgesteld, met een vrij laag maximaal bedrag als resultaat.

Ruimere leennormen

Volgens het onderzoek komt dit omdat de rekenprogramma’s de ruimere leennormen die gelden voor mensen met de AOW-leeftijd niet in acht nemen.  “Als die niet worden gebruikt zijn de uitkomsten waardeloos”, aldus VEH. De vereniging voegt eraan toe dat ouderen op dit moment soms wel maximale leenbedragen te zien krijgen die 40.000 euro onder het echte bedrag liggen.

Aanpassen

Het VEH wil dat de hypotheekverstrekkers die de mist in gaan met de resultaten, hun berekenprogramma’s direct aanpassen. Ook speelt de stichting de resultaten door aan de Autoriteit Financiële Markten, zodat zij eventueel stappen kunnen ondernemen.

(Bron: Vereniging Eigen Huis, ANP)

Geef een antwoord