Normen voor digitalisering medische dossiers

Minister Schippers van Volksgezondheid overlegt in het najaar van 2016 met de Autoriteit Persoonsgegevens over het voorkomen van de inzet van gevangenen bij het digitaliseren van papieren medische dossiers.

Hulp van gevangenen

Volgens de minister is de hulp van gevangen momenteel niet verboden, maar ook niet wenselijk. Daarom wil ze in samenwerking met de Autoriteit Persoonsgegevens normen opstellen voor de digitalisering van medische dossiers. Voor het einde van het jaar moet hierover duidelijkheid komen.

Inzage in vertrouwelijke en medische gegevens

In 2 uitzendingen van het consumentenprogramma Meldpunt! van MAX op 26 januari 2016 en 1 maart 2016 werd duidelijk dat het Belgische scanbedrijf iGuana papieren medische dossiers uit Nederlandse ziekenhuizen scanklaar liet maken door gedetineerden uit de gevangenis van Leuven. Daardoor hadden die gedetineerden inzage in vertrouwelijke medische gegevens.

Dossiers vernietigd

In de uitzending verklaarde een gedetineerde ook dat medische dossiers zomaar werden weggegooid. De minister laat nu onderzoeken of dit tot calamiteiten heeft geleid. Voor het einde van het jaar moet hierover duidelijkheid komen. Minister Schippers deed deze toezegging woensdag 29 juni 2016 na vragen van de kamerleden Renske Leijten (SP) en Hanke Bruins Slot (CDA).

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    Het is voor deze mevrouw de minister misschien een goed idee om eens in conclaaf te gaan met haar collega van justitie. Gedetineerden kunnen mooi klusjes “binnensmuurs” opknappen maar wát te denken van de vele alternatief gestraften? Die mooi kunnen worden ingezet in de thuiszorg. Vele vliegen in een paar rake klappen.