Ziekenhuizen besteden meer aandacht aan voeding

Een onbeperkt aantal eetmomenten, snel eten bestellen via een tablet of smartphone, tevredenheidsonderzoeken en een aangepast voedingsaanbod voor verschillende groepen patiënten, het zijn allemaal voorbeelden van voedingsmogelijkheden in ziekenhuizen. De afgelopen jaren besteden ziekenhuizen veel meer aandacht aan goede en gezonde voeding, zo blijkt uit een onderzoek onder tachtig ziekenhuizen in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

Het belang van goede voeding

Het is goed nieuws dat ziekenhuizen het belang van goede voeding onderstrepen. “Ziek zijn kost nu eenmaal energie. Het herstel van een wond kost bijvoorbeeld extra energie en eiwitten. Goede voeding in ziekenhuizen is dan cruciaal. Het leidt tot een sneller herstel en korter verblijf. Dit rapport laat zien dat ziekenhuizen het belang van goede voeding onderstrepen. Daar ben ik blij om”, aldus minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Belangrijkste conclusies

Uit de grote belangstelling vanuit ziekenhuizen voor dit onderwerp en het aantal reacties op het onderzoek blijkt dat goede voeding voor alle ziekenhuizen een belangrijk onderwerp is. Belangrijke conclusies die uit het onderzoek naar voren komen zijn:

  • Er is een aangepast voedingsaanbod voor speciale doelgroepen zoals kinderen, ouderen en oncologische patiënten.
  • Bij de meeste ziekenhuizen is de warme maaltijd verplaatst naar het einde van de middag en kan de patiënt bij de broodmaaltijd ter plekke kiezen wat er gegeten wordt.
  • Het bestellen is makkelijker, sneller en moderner door gebruik te maken van apps op een tablet of smartphone.
  • Er wordt regelmatig onderzoek gedaan naar de tevredenheid van de patiënt over het eten.
  • De patiënt krijgt bij sommige ziekenhuizen een onbeperkt aantal eetmomenten en veel verschillende menu-opties aangeboden.
  • Er is aandacht voor ondervoeding en voor de voedingswaarde van tussendoortjes en maaltijden.

Verbeterpunten

Uiteraard blijft er altijd ruimte voor verbetering. Zo moeten ziekenhuizen bijvoorbeeld de voedingsinname van patiënten beter meten, het voedingsaanbod aantrekkelijker maken en de kennis van voedingsassistenten binnen het ziekenhuis meer benutten.

(Bron: rijksoverheid.nl)

Geef een reactie