Nationale ombudsman: contact met de overheid mag niet alleen digitaal

In navolging van de verdwijning van de blauwe envelop van de Belastingdienst geeft de nationale ombudsman aan dat hij wil dat er naast de digitale manier altijd een tweede optie openblijft voor burgers om te communiceren met de overheid.

“Vooral zwakkere groepen in de samenleving zouden de dupe kunnen worden van de voortgaande technologische ontwikkelingen”, aldus nationale ombudsman Reinier van Zutphen in het tv-programma Nieuwsuur.

Van Zutphen heeft op zich niets tegen digitalisering zoals nu bijvoorbeeld bij de Belastingdienst, waar de blauwe envelop verdwijnt. Wel ziet hij dat vooral oudere mensen zich zorgen maken. “Digitalisering zet de zelfredzaamheid van veel oudere mensen onder druk. Ze vragen zich af hoe ze nu informatie kunnen krijgen, wat het voor hen betekent. En er waren ook mensen die zeiden dat ze het krijgen van een papieren brief echt belangrijk vinden.”

Het is belangrijk dat er voor die mensen nog een optie overblijft, aldus van Zutphen. “Digitaal is prima, maar er zijn groepen mensen in de samenleving die op een andere manier met de overheid contact moeten kunnen maken. Het gaat om de menselijke maat.”

MAX Ombudsman Rogier de Haan schreef eerder al een column over het verdwijnen van de blauwe envelop van de Belastingdienst en de gevolgen daarvan.

Geef een antwoord

Reacties (4)

  Paulina Arnold says:

  Dank u wel ombudsman, ik vind het schandalig dat de overheid zomaar besluit om alles digitaal te gaan doen, niet iedereen heeft daar zin in. Wat gebeurt er trouwens als ooit het voorstelbare gebeurt en we zonder elektriciteit vallen?

   Willemien van der Weijden says:

   Helemaal mee eens Paulina! Men gaat er maar van uit dat iedereen een computer heeft en daarmee om kan gaan!

  fbeckrop says:

  Ben het helemaal evens met de ombudsman. De Blauwe envelope moet blijven.
  Of dat gebeurt is nog maar de vraag.
  Het zou wel zo netjes zijn dat de belastingdienst ieder persoonlijk schriftelijk informeert als de Blauwe envelop wordt opgeheven. Niet zoals het nu gaat via de TV reclame.

  beumer81@gmail.com says:

  Ik vind het schandalig , Heelveel ouderen hebben geen internet of kunnen niks met de computer.