Geld

Minder betalingsachterstanden bij mensen met BKR-registratie

Mensen met een BKR-registratie hebben minder vaak betalingsachterstanden bij het Bureau Kredietregistratie. Het aantal mensen dat als goede betaler bekendstaat stijgt voor het eerst sinds 2011. In totaal staan nu 9,6 miljoen Nederlanders zonder betalingsachterstand in het systeem. Dat is 93 procent van het totaal aantal personen met een BKR-registratie.

Aantrekken economie

BKR-directeur Peter van den Bosch: ”Sinds 2011 steeg het aantal consumenten met een betalingsachterstand elk jaar. In januari 2016 meten we voor het eerst weer een daling. Er zijn relatief veel betalingsachterstanden ingelopen en minder mensen hebben krediet dat zij niet kunnen afbetalen. Consumenten hebben weer wat meer te besteden nu de economie aantrekt.” Tijdens de economische crisis, is het aantal mensen met een betalingsachterstand op hun hypotheek verdriedubbeld. Sinds 2016 is dit aantal aan het afnemen.

65-plussers

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal 65-plushuishoudens met schulden is gestegen van 1 procent in 1995 tot 5 procent in 2015. Onder deze schulden vallen de hypotheek en leningen die bestemd zijn voor de aankoop van consumptiegoederen. Deze toename heeft vooral plaatsgevonden door toedoen van de economische crisis.

Verplicht

Kredietverstrekkers zijn wettelijk verplicht om leningen aan te melden bij BKR. Iemand die een hypotheek afsluit, staat bij het BKR geregistreerd. Maar iemand die een wasmachine op afbetaling koopt bijvoorbeeld ook. In totaal staan er zo 10,3 miljoen Nederlanders geregistreerd.

Sneller BKR-registratie

Tegenwoordig krijgen mensen sneller een BKR-registratie. Zo staan sinds 1 december 2016 ook kredieten vanaf 250 euro geregistreerd. En vanaf 1 mei 2017 krijgen mensen ook een BKR-registratie als ze een mobiele telefoon op afbetaling hebben. Dit geldt alleen voor mobiele telefoons die meer dan 250 euro kosten. Vaak worden mobieltjes verkocht in combinatie met een abonnement voor een vast bedrag per maand. De Hoge Raad oordeelt dat zulke abonnementen een persoonlijke lening zijn.

(Bron: ANP/BKR/NOS)

Geef een antwoord