Met deze tips betaalt u in 2019 minder belasting

Wie een flink bedrag spaargeld op de bank heeft staan, betaalt daar belasting over. De vermogensbelasting. Op 1 januari 2019 checkt de belastingdienst de hoogte van het bedrag op uw rekening. Wie slim is, brengt voor die tijd zijn vermogen omlaag.

Belastingvrij

Tot het bedrag van 30.360 euro mag je belastingvrij sparen, dat heet het heffingsvrij vermogen. Samen met je partner mag je het dubbele op je rekening hebben staan, namelijk 60.720 euro. Als je meer geld hebt, betaal je niet alleen belasting, maar kan het ook zijn dat je niet in aanmerking komt voor toeslagen. Bijvoorbeeld voor zorgtoeslag, het kindgebonden budget of voor huurtoeslag.

Toeslagen

Om huurtoeslag te krijgen, mag je als alleenstaande niet meer dan 30.360 euro hebben en samen met je partner niet meer dan 60.720. Voor zorgtoeslag en voor het kindgebonden budget moet je onder de grens van 114.776 euro blijven als je alleen bent en 145.136 euro als je samen bent.

Zo moet het

Hoe doe je dat? Een handige manier om je vermogen omlaag te krijgen voor 1 januari, is door je zorgverzekering voor het komende jaar in 1 keer te betalen. Vaak krijg je dan ook korting. Bent u van plan snel een nieuwe fiets of eettafel te kopen? Doe het nog dit jaar. Boek alvast uw vakantie voor 2019, geef uw auto een grote beurt, of los een deel van uw hypotheek af.

Geld weggeven

Aan je kinderen en kleinkinderen mag je belastingvrij schenken. Kleinkinderen krijgen maximaal 2147 euro per kind per jaar. Een zoon of dochter mag je tot 5363 euro geven zonder belasting te betalen. Er is 1 manier om meer geld weg te geven. Aan iedereen mag je een bedrag van 100.800 schenken, als die persoon dat geld gebruikt voor een koophuis. De persoon kan het geld bijvoorbeeld steken in een hypotheek of verbouwing. Er gelden wel regels. Je mag de schenking maar 1 keer doen, de persoon die het geld krijgt, moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn en de schenking moet uiterlijk in 2020 zijn gebruikt.

Pinnen

Is uw vermogen toch nog iets boven de belastinggrens? Dan kunt u 527 euro pinnen en contant in huis bewaren. Over een cash geldbedrag tot deze hoogte betaal je geen belasting.

Bron: RTL

Geef een antwoord