AOW compensatie

Meldpunt: werkende AOW’er mist coronacompensatie

AOW’ers die een bedrijf aan huis hebben worden niet gecompenseerd voor het misgelopen inkomen als gevolg van de coronamaatregelen. Diverse ondernemers met een klein pensioen voelen zich gediscrimineerd en komen in serieuze betalingsproblemen. 

Overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers

Bert Vroom is met pensioen, maar ook houder van een bed & breakfast op Texel. Sinds de coronamaatregelen komt er geen gast meer langs en loopt hij alleen in maart al 1500 euro aan inkomsten mis. In april en mei zal de schade nog groter zijn. Vroom komt niet in aanmerking voor de tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers, omdat hij pensioengerechtigd is. Ook ontvangt hij niet de eenmalige tegemoetkoming van 4000 euro voor ondernemers in getroffen sectoren, omdat zijn b&b staat geregistreerd op zijn woonadres.

Compensatie voor AOW’ers?

Zo zijn er meer meldingen van binnengekomen van gepensioneerden die nog aan het werk zijn maar compensatie missen voor de coronamaatregelen omdat zij AOW ontvangen. In sommige gevallen is dit een gedeeltelijke AOW, door verblijf in het buitenland, en is er geen aanvullend pensioen. Deze groep komt door uitsluiting van de compensatieregeleing in serieuze betalingsproblemen.

Ook bij 50PLUS komen hierover berichten binnen. Tweede Kamerlid Corrie van Brenk stelt hierover Kamervragen die zij in Meldpunt toelicht. Commentaar komt van Manon Vanderkaa van seniorenorganisatie KBO-PCOB.

Meldpunt is te zien op vrijdag 3 april 2020 om 19.20 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reacties (16)

  Zeus14 says:

  Ook ik zit met dat probleem omdat mijn vrouw pas volgend jaar aow krijgt moest ik het gat opvullen en dat deed ik door te blijven werken nu valt dat opeens weg is daar ook een opvang regeling voor.

   Jamjamjam says:

   Wat een treurnis (en gezeur). Laat de overheid alleen de echte probleemgevallen (zowel burgers, ondernemers, zzp’ers) helpen die het nodig hebben. Iedereen (incl. ondernemers) voor de financiële gevolgen van Corona compenseren is een utopie. Wen er maar aan. Een algemene regeling voor ondernemers met een AOW voelt echt niet goed.

   ROGGIE says:

   Zeus ik heb het zelfde probleem en ik las laast dat er een hele grote groep met dit probleem zit.
   Dus laten ze daar een compesatie regegeling voor in het leven roepen.
   Zodat iedereen minimaal op bijstand niveau zit.

   mjlupker says:

   Mijn man is overleden dus ook maar voor 1 persoon
   Dus daarom een bnb begonnen.

  ROGGIE says:

  Ik moet 15 maanden overbruggen om dat mijn vrouw jonger is.
  Ik heb een auto die waarde heeft van 8500 euro heeft.
  En wat spaargeld wat echt niet zo hoog is maar we komen boven door de auto en wat spaargeld komen we de 12000 euro.
  Ik wou een baantje zoeken om die 15 maanden door te komen maar dat kan ik nu wel vergeten door de Corona.
  Dat betekent dat we 15 maanden moeten leven van 810 euro en ik geen pensioen heb.
  Verkoop ik mijn auto dan tellen ze dat weer bij je vermogen dus krijg ik weer niks.
  Laten ze voor de groep met een enkel AOW van 810 euro ook compesatie geven

   B.Harmsen says:

   In 1996 werd bekend dat vanaf 1 januari 2015 de AOW per persoon werd uitbetaald en had u dus ruim 20 jaar de tijd om te bedenken wat kon doen om dit gat van 15 maanden te overbruggen maar schijnbaar heeft u er voor gekozen dit niet te doen en nu lopen jammeren.

  Jan en Yvonne says:

  L.S.,
  Wat een moeijke tijd ! Zelf heb ik een bedrijf zonder personeel, ben bijna 74 jaar maar moet samen met mijn vrouw (68 jaar, die een praktijk voor psychosociale therapie die dicht moest) knokken om het hoofd boven water te houden. Ons huis was voor onze oude dag bestemd maar door onze vaste lasten en de hypotheek van ons geweldige plek, die was gebaseerd op 2 inkomens, komen we mogelijk snel in de bijstand als dit binnenkort verkocht zou moeten worden!
  En dit alles omdat we beiden boven de 65 zijn en niets ontvangen aan compensatie nu !
  Daar heb je dan je leven lang voor gewerkt en betaald én Nederland weer mee opgebouwd !
  Waar kunnen we nu nog terecht voor hulp??
  Regering, waar blijft jullie betrokkenheid tot onze groep ondernemers ?

   mjlupker says:

   Dat zou ik ook weten
   Na het overlijden van mijn echtgenoot een bnb begonnen.
   In verband met te hoge kosten ,vaste lasten en levensonderhoud
   Nooit ergens aan geklopt .nu het nodig is .
   Heb ik weer pech …ook geen voedselbank voor ons

  JLBN says:

  Kleine ondernemers die graag willen doorwerken na het bereiken van de AOW gerechtigde leeftijd omdat zij bijvoorbeeld onvoldoende pensioen hebben kunnen opbouwen wordt het zeker niet makkelijk gemaakt. De zelfstandigen aftrek wordt bijvoorbeeld zomaar gehalveerd. Alle voorzieningen zoals ook de zelfstandigenaftrek maken deel uit van het bestek waarbinnen de ondernemer allerhande financiële verplichtingen aangaat op korte maar ook op langere termijn. Deze verplichtingen houden niet zomaar op te bestaan wanneer je ouder wordt. En vergeet niet dat ook de overheid de ondernemer dwingt tot het maken van kosten door vergunningstelsels en maatregelen die worden opgelegd om de onderneming te mogen uitoefenen. En zo wordt de hardwerkende ondernemer die voorheen altijd werd gezien als de smeerolie van onze economie na het bereiken van de AOW gerechtigde leeftijd zoals dat in minder liberale kringen heet nog eens extra hard ‘aangepakt’.

  janie says:

  Het is de bedoeling om iedereen een basis inkomen te verschaffen, iemand met aow heeft dit al.
  Er kan niet voor iedereen met een tweede inkomen ook nog compensatie verschaft worden.

  En elke generatie heeft geholpen om Nederland welvarend te maken.

   mjlupker says:

   Nou ik heb bevriende collega s die met zijn 2 zijn .de een werk de ander de bnb
   Maar krijgen ook een extra uitkering.

  mjlupker says:

  Ook ik ben met aower nu er geen gasten meer komen erg benadeeld ,
  Ben alleenstaand 71 jaar dus de bnb voor mijn extra s zoals eten en extra levensbenodigdheden.
  Met mijn AOW en klein pensioen mijn vaste lasten betalen .
  Je begin er niet voor het plezier ,
  Zou graag weten wat er aan te doen …
  Wat doen de mede lezers
  Mary Eversdijk Lupker Groenewoud Vlissingen

  mjlupker says:

  Ik ben zo als Bert Vroom zit voelt .
  Gediscrimineerd, AOW 71 .man overleden en toch nog als AOW er je hoofd boven water houden.
  Boos dat de 65 ‘ers er weer de pispaal van zijn

  Theagaar says:

  Mijn vriend is 70 jaar. Heeft AOW zonder pensioen. Hij heeft ook een 1 mans textieldrukkerij op een huurlocatie. Hij heeft al weken niks meer te doen en zijn kosten gaan door. Als hij geen overbrugging krijgt komt hij zeer binnenkort in de problemen. Weet u of hij toch recht heeft op die €4000?

  JoopMeloen says:

  kijken jullie maar eens op You tube.
  youtube.com/watch?v=ojHz6yJ_3BA

  Het is een schande dat na de eerste persconferentie de AOW-ZZP-ers meteen zijn uitgeschakeld voo TOZO en TOGS. Notabene door meoten werken vanwege AOW-gat, (Pensioen geduren de ZZP tijd te duur geweest lees 90% van de ZZP ers heeft geen pensioenvoorziening enomen.) 50% minder door jongere partner. DUs we moeten wel doorwerken. en nu meteen die uitsluiting, nogmaals een schande en moet hersteld. “we laten niemand in de steek zei Rutte!!

  janique says:

  Inmiddels kan ik alleen maar concluderen dat je als oudere vanaf 67 begrijp ik naast alle voorzieningen vist, die een ieder of die nou wel of niet aan de norm voldoet gewoon uitbetaald krijgt. Controle is er kennelijk niet. Ik ben een alleenstaande vrouw van 70 jaar en vanwege een aantal ingrijpende gezondheidsproblemen, heb ik mijn pensioenspaargeld eerder moeten inzetten. Evenzogoed ben ik naast een kleinschalige praktijk in 2018 een benb begonnen waardoor ik mijn lasten kon blijven bekostigen. Dat is nu helaas weggevallen. Vreemde maatschappij leven wij. Gelukkkig dan nog wel AOW, maar dat dekt mijn vaste lasten net. Voor eten, kleding e.d. blijft domweg niets over.