Lodewijk Asscher: pak pesten op het werk aan via managers

1 op de 6 werknemers last heeft van ongewenste omgangsvormen als pesten, discriminatie en seksuele intimidatie. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) wil dit probleem via de managers van bedrijven met een cultuur van pesten en andere ongewenste omgangsproblemen aanpakken. Hij denkt erover de betreffende managers een verplichte cursus op te leggen.

Proef

Pesten op het werk leidt tot veel leed, burn-outklachten, ziekmeldingen, een slechte sfeer en verminderde betrokkenheid. Minister Lodewijk Asscher hoopt met een verplichte cursus een mogelijk nieuwe manier te hebben om in te grijpen en de achterliggende oorzaken aan te pakken. Het moet de bazen helpen het gedrag en de cultuur te veranderen. Asscher bekijkt momenteel of een proef hiermee juridisch en in de praktijk kan werken.

Aanpak ongewenst gedrag

Volgend jaar wordt al een speciaal team van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het leven geroepen om bedrijven te helpen bij de aanpak van ongewenst gedrag. Het team gaat leidinggevenden trainen en voorlichting geven, schrijft Asscher in een brief aan de Tweede Kamer. De kosten zijn een half miljoen euro.

Voorbeeldfunctie

Volgens Asscher hebben leidinggevenden een belangrijke rol omdat zij een voorbeeldfunctie hebben. Als zij niet optreden tegen ongewenst gedrag, ontstaat volgens de minister een cultuur waarin het steeds ergere vormen aanneemt. Asscher vindt betrokkenheid van de hoogste leiding van het grootste belang. Hij zal daarom een gesprek organiseren met een aantal bazen op topniveau over het onderwerp.

Inspectie

Maar liefst 462.000 werknemers hebben weleens te maken gehad met pesten, voor 58.000 mensen is dit vaak het geval geweest en voor 24.000 mensen zelfs zeer vaak. Asscher vindt het belangrijk dat bedrijven die bewust niets doen om een veilige werkomgeving te creëren, hard worden aangepakt. De inspectie controleert en legt boetes op als dit nodig is.

(Bron: ANP)

Geef een antwoord

Reactie

    Felise Schulze says:

    Onbetrouwbaar! Weggooien. Want iedere rechtgeaarde staatsburger weet inmiddels luid en duidelijk, hoe ME haar twee eigen kinderen leerde, nooit op letten, zij die pesten zitten niet goed in het vel. Kun je weinig aan doen, laat maar een eindje uit de buurt blijven, loop dus met grote boog omheen. Voel je zelf lekker, vrolijk en goed en je hebt beslist geen last van dergelijk geteisem. Heeft die zakkenwasser niet iets van opgestoken, want bloemkool in het oor, betekent, geen ziel. Dus maar afvoeren en niet in geloven.

    Vriendelijke groeten, Felice (Satan, ME enz.)