Hulp nodig bij bankzaken? Regel tijdig een machtiging

Op latere leeftijd kan het prettig zijn als iemand anders uw bankzaken regelt. De een heeft moeite met de nieuwste ontwikkelingen op bancair gebied, de ander wordt misschien vergeetachtig of wil voorbereid zijn. U kunt uw partner, een familielid of iemand anders machtigen. Zij mogen dan namens u bankzaken uw doen. Hoe werkt het en hoe regelt u dat?

Zo werkt een machtiging

Met een bankvolmacht heeft iemand toestemming om uw rekening te beheren. Diegene kan de rekening(en) bekijken, geld overmaken en incasso’s terugboeken. De rekening blijft wel op uw naam staan en u kunt de volmacht desgewenst intrekken. Hoewel de voorwaarden per bank kunnen verschillen, geldt over het algemeen dat iemand met een volmacht geen betaalpas kan aanvragen of limieten kan veranderen. Deze handelingen moet de rekeninghouder zelf verrichten. Vaak kunt u bij de bank aangeven welke rechten de gemachtigde wel en niet krijgt.

In geval van een notariële volmacht, ook wel levenstestament, is het wijzigen van limieten en aanvragen van een nieuwe betaalpas wel mogelijk. Met een dergelijke volmacht geeft u een ander de bevoegdheid om alles namens u te regelen. Het wordt opgemaakt als iemand nog wilsbekwaam is en treedt in werking zodra diegene dat niet meer is. Een notariële volmacht wordt meestal opgemaakt bij de notaris. Als er twijfel is over de wilsbekwaamheid van de rekeninghouder, kan de kantonrechter worden ingeschakeld.

Levenstestament
Lees ook: Uw levenstestament opstellen, wel of niet doen?

Hoe en wanneer kunt u een bankvolmacht regelen?

U kunt een machtiging eenvoudig online regelen. Ook als u het nu nog goed zelf kunt, is het handig om het gesprek alvast aan te gaan. Een volmacht kan niet meer verstrekt worden als er sprake is van wilsonbekwaamheid, bijvoorbeeld door dementie. Daarom is het van belang om het gesprek tijdig te voeren met uw geliefden. Anders is een vooraf opgestelde notariële volmacht noodzakelijk.

Wat gebeurt er met de bankvolmacht na overlijden?

Een bankvolmacht stopt automatisch zodra één van de betrokken personen overlijdt. Dat kan de rekeninghouder zijn, maar ook degene die gemachtigd is. De gemachtigde kan vanzelfsprekend niet meer optreden na overlijden, waardoor de volmacht automatisch vervalt.

Als de rekeninghouder overlijdt, stopt de volmacht omdat niemand namens een overledene mag handelen. Dit beschermt bovendien de rechten van erfgenamen. De bank blokkeert de rekening van een overleden persoon en stelt deze alleen nog ter beschikking aan erfgenamen. Automatische incasso’s zoals de huur en andere vaste lasten kunnen soms nog wel worden betaald via de rekening van een overleden persoon, afhankelijk van het beleid van de bank.

(Bron: Rabobank, ING, Consumentenbond, Margriet en ABN Amro. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (12)

    Dirck says:

    Hoe betrouwbaar is de Gemachtigde en eventuele partner?
    Als je eind April een leuke aanbieding ziet en geld leende tot Vakantie geld binnen is?
    Ook mijn zoon + dochter hebben beide een bedrijf en hoe zit dat Juridisch?
    Andere EU landen hebben afwijkende regels in een vreemde taal, en je mag alles aanpassen binnen jou bedrijf.
    Maar als je als Vader niets hiervan weet en mijn Zoon of Dochter kunnen elk moment iets aanpassen.

    Als er een failliet ging en ik ga er in mee?
    Maar ook onze overheid, hoe betrouwbaar is Den Haag nog?
    Na mijn bedrijf personeel met 0 uren werk per week moest doorbetalen?
    De aangepaste Milieu regels waardoor nieuwe machines waardeloos werden en ik nogmaals miljoenen ergens moest zoeken?

    Ik ging Failliet?
    Nee, van eigen pand verkocht voor Woningbouw en bedrijf verkocht aan Katvanger.
    Het nieuwe Lease pand had na overname nog 21 maanden contract en ik weigerde 28% huurverhoging.
    Ik was alleen nog Directeur in loondienst.
    Foute machines voor export naar Buurland gedaan en daar nog EU subsidie voor nieuwe bedrijf gekregen!

    Niet ik maar mijn Ex bedrijf ging Failliet en lege pand + waar is alles?
    En een nieuwe startende elders in EU helpen mag gewoon.
    Maar iemand vertrouwen en betrouwbare bedrijf?

    Strenge Milieu regels + Covid 19 boete en ik ben weg!
    Ik had alle dure machines die nog prima waren bij oude ijzer in moeten leveren + Covid schuld opbouwen?
    Mijn zoon heeft dus nu Subsidie gehad + €0,00 Covid betaald omdat hij later gestart is.
    Zelfde product onder nieuwe naam en regels.
    Mijn opgebouwde is nu spoorloos dus €0,00 erfenis over, en ik leef op zijn geld.

    Ze beloofde 1 EU en 1 Euro voor iedereen, ik zie puinzooi van 27 landen & regels.

    Ik lees onderaan; Bron; Rabo, ING & Amro…. die 20% betaalde aan witwas regels.
    Ja, 20% personeel moet voor Den Haag elke dubieuze controleren en doorgeven en nihil gepakt hierdoor.

    Ik klaag nu niet meer, AOW + Pensioen krijg ik Bruto om elders zelf flink minder te betalen.
    Een Bank uit andere EU land = Gratis en nihil Witwas Controle.
    Maar alle in NL afgesloten bij Notaris is nu waardeloos geworden, want in 26 andere landen en andere regels heb ik er niets meer aan.
    Hoe maakte je een ooit gezonde Economie kapot door foute regering te kiezen.

      profiel-verwijderd says:

      Ik hoop dat Max een moderator heeft, die de reactie van verwarde personen kan verwijderen.

    Nelly57 says:

    Eigenlijk moet het makkelijk en veilig zijn om een gemachtigde jou bankzaken te laten regelen, toch gaat het vaak fout zo ook in mijn geval. Mijn moeder op leeftijd liet de bankzaken regelen door mijn oudste zus ( oud medewerkster van de Rabobank ) en ik had daar het volste vertrouwen in dat het eerlijk gebeurde maar helaas. Na het overlijden begon mijn oudste zus mij te bestoken met mails, sms, brieven, aangetekende brieven of dat ik maar snel een handtekening wilde zetten zodat zij de erfenis kon afhandelen. Aangezien ze mij toen het slechter ging met moeder en zelfs tijdens het overlijden niet tijdig hebben geroepen om afscheid te nemen, kreeg ik een slecht onderbuik gevoel over die handtekening. Daarop heb ik bij mijn zus de bankafschriften opgevraagd ze loog dat ze deze niet meer had terwijl zij telebankierde over mijn moeders rekening, ik moest ze maar op eigen kosten opvragen bij de Rabobank. Maar de Rabobank eiste dan weer dat alle erfgenamen daar voor tekende en dat deden ze niet. Zelfs de notaris die ik geraadpleegd had kreeg het niet voor elkaar. Tenslotte maar een advocaat geraadpleegd en na lang heen en weer gemail etc. kreeg ik de bankafschriften. Wat blijkt mijn oudste zus had diverse bedragen overgeschreven naar zichzelf, mijn onderbuikgevoel had mij dus toch wel gewaarschuwd. Mijn geluk was dat ik na flink aandringen bij de huisarts een stukje uit het dossier van mijn moeder kreeg het stukje waar beschreven stond dat moeder op een bepaalde datum de diagnose heeft gekregen , zware dementie met intensieve dementiezorg. Dat is mijn geluk geweest. Ik wist namelijk dat op 1 januari 2020 de wet veranderd was, heb je een aanzienlijk belang dan is de huisarts verplicht jou een stukje uit het medisch dossier van je moeder te geven. Na ruim twee en een half jaar is de erfenis pas verdeeld omdat ik anders zeer zeker naar de rechter was gestapt. Dus aan dat machtigen zitten toch wel flink wat risico`s en ik zeg vertrouw nooit niemand. Regel een levenstestament bij de notaris kost even wat maar dan ben je wel gevrijwaard van zoveel ellende. Leg daarbij eens per jaar rekening en verantwoording af bij alle erfgenamen.

    jeanettemax says:

    Door het overlijden vervalt de volmacht/machtiging.3:60 e v
    De overeenkomst erflater- bank vervalt. Er was sprake : overeenkomst en feitelijke beheer van banktegoed door bank. Juridische beheer en beschikkingsbev was de erflater. Als een contractant niet meer bestaat dient de bank het tegoed te blijven beheren zoals beloofd. Het banktegoed is een goed 3:1 ; 3:80 lid 2 en is direct van de erfgenaam die daar direct over kan beschikken. Staat de rekening rood dan dient de bank de overeenkomst te ontbinden ongedaanmakingverbintenis – nakoming vorderen bij de erflater heeft geen zin- en vordering op de erfgenaam. Die uit de verkregen goederen de nalatenschap dient af te wikkelen.

      Nelly57 says:

      Ook had de volmacht moeten komen te vervallen toen moeder wilsonbekwaam werd maar ja de gevolmachtigde zus heeft niets aan de bank doorgegeven dus kon haar gang gaan. Zoals ik hiervoor schreef heb ik het aan de huisarts te danken, toen kwam boven water dat moeder wilsonbekwaam was en gevolmachtigde geen handelingen meer had mogen verrichten en al helemaal geen geld naar zichzelf overschrijven. Je kunt op dit gebied niet voorzichtig genoeg zijn

    Bouk says:

    Na het overlijden van mijn vrouw heb ik mijn bankrekening omgezet in een en/of rekening.
    De rekening staat nu op mijn naam en op naam van mijn dochter.
    Als ik overlijd wordt de rekening niet geblokkeerd en kan mijn dochter gewoon mijn bankzaken afhandelen .
    De rekeningen worden dan gewoon betaald en mijn dochter kan wat er overblijft gewoon gebruiken.

      lisaplonski says:

      Welk risico loopt jouw dochter als je schulden zou maken?

      Maartje70 says:

      Betekent ook, dat als je veel op je rekening hebt staan, b.v. spaargeld, uw dochter daar belasting over moet betalen. Want het wordt opgeteld bij haar tegoeden.

      Bouk says:

      @lisaplonsky, Mijn dochter kent mij al 44 jaar en weet dat ik geen dingen doe die ik niet kan betalen.
      @maartje 70, Bij haar belasting aangifte moet altijd een brief van het saldo op 1 januari van onze rekening. Ik heb wel spaargeld , maar dat zit ruim onder het bedrag waarvoor wel belasting moet worden betaald.

      jeanettemax says:

      dat lijkt mij een goed idee om een overeenkomst op naam van u en dochter en aan de andere kant de bank te sluiten en daarbij een/of bankrekening te openen met een banktegoed erop dat alleen door u steeds wordt aangevuld en bedoelt is om de lopende overeenkomsten af te handelen.
      Als erfgenaam, dan verkrijgt zij het hele banktegoed (goed 3:1) door uw overlijden. De overeenkomst met de bank is een andere zaak. De overeenkomst blijft achter in de nalatenschap ter afwikkeling. Uw naam moet dan van de overeenkomst worden geschrapt, zodat uw dochter en de bank beide contractanten worden. Het zijn dus twee dingen. a. een overeenkomst ; en b. geld op de bankrekening dat de bank beheert.

    Henk2025 says:

    @lisaplonski: Toch een goede vraag. En gelet op het antwoord van @Bouk is de bottom line: het gaat om in hoeverre je de bank-partner vertrouwt.
    @Bouk: De belastingdienst ‘kijkt’ geheel geautomatiseerd van wie de rekening is. Beide en/of-rekeninghouders zijn beiden hoofdelijk aansprakelijk en dus ook belastingplichtig over het saldo. De belastingdienst heeft niets te maken, c.q. kjjkt niet naar reden of doel van de en/of. Toen ik een en/of met de rekening van mijn vader had, heb ik de rekening in mijn aangifte steeds verwijderd en bij mijn vader volledig intact gelaten. Ik heb er nooit problemen mee gehad, maar misschien was de belastingdienst te druk met toeslagen e.d… Overigens heeft de belastingdienst feitelijk gelijk. Alleen jammer dat ze in die automatiek vergeten het saldo te halveren bij beide rekeninghouders…

      jeanettemax says:

      de Belastingdienst heeft alleen interesse in banktegoed wegens BOX III waarbij het tarief voor een ieder gelijk is.
      Kan er geschoven worden met het volledige tegoed op en/of rekening naar diegene waarbij de belastinggrens nog niet is bereikt?