Autoverzekering

Hoe zit het? Waarom kan uw autoverzekering veel duurder dan die van uw buren zijn?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waarom kan uw autoverzekering zo veel hoger dan die van uw buren zijn?

Autoverzekering: grote verschillen binnen dezelfde wijk

Vergelijkingssite Geld.nl heeft in augustus 2023 een onderzoek gepubliceerd naar de hoogte van autoverzekeringen in 12 Nederlandse wijken. Stel dat een 35-jarige bestuurder van een Kia Niro uit 2019, inclusief allrisk autoverzekering met 5 schadevrije jaren, op een ander adres in dezelfde wijk gaat wonen? Dat kan een fors hogere of lagere autoverzekering tot gevolg hebben. Uw autoverzekering kan zelfs flink oplopen als u een paar huizen verderop in dezelfde straat gaat wonen.

De Rotterdamse wijk Zevenkamp is hier het meest extreme voorbeeld van. 31,81 euro per maand en 381,72 euro per jaar, dat is het verschil in autoverzekering tussen 2 verschillende adressen in dezelfde wijk. Ook in de Vogelwijk in Heerenveen (16,58 euro per maand, 198,96 per jaar) en in de Eindhovense Oude Gracht-West (17,26 per maand, 207,12 per jaar) zijn er grote verschillen qua autoverzekering. “Zelfs als je buurman precies even oud is als jij en precies dezelfde auto rijdt, dan nog betaal je dus misschien veel meer voor je autoverzekering dan je buurman”, aldus Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

No-claimkorting autoverzekering
Lees ook: Schade aan uw auto: is het wel of niet verstandig om uw no-claimkorting in te zetten?

Hoe bepalen verzekeraars de premie voor een autoverzekering?

Dit komt doordat verzekeraars verschillende premies per postcodegebied hanteren. Wie in de stad woont, betaalt meer dan wie in een dorp woont. In steden is er namelijk meer verkeer en minder ruimte, waardoor de kans op ongevallen groter is. Als u in een stad woont, kan het verder meespelen of dat in het centrum of in een buitenwijk is. In het stadscentrum betalen bewoners meestal een hogere autoverzekering, om dezelfde redenen. Als we nog verder inzoomen, zien we dus ook grote verschillen binnen wijken en zelfs in dezelfde straat.

Grenst uw straat bijvoorbeeld aan een druk kruispunt, waar de kans op schade dus relatief groot is? Hoe dichter u bij dat kruispunt woont, hoe hoger uw autoverzekering meestal uitvalt. Hoe een gebied is ingericht, is ook een factor van belang. Staan er bijvoorbeeld veel seniorenwoningen of juist huizen waar jonge gezinnen wonen? “Deze kenmerken wegen mee in de premieberekening samen met andere factoren zoals automerk en de leeftijd van de bestuurder. Al deze factoren samen vormen de uiteindelijke premie”, reageert een woordvoerder van Unigarant, de verzekeringstak van de ANWB, op het onderzoek van Geld.nl.

sterretje
Lees ook: Moet een sterretje in uw voorruit altijd gemaakt worden?

De moraal van het verhaal: het kan geen kwaad om bij een verhuizing kritisch naar uw autoverzekering te kijken. Ook als u in dezelfde wijk of dezelfde straat blijft wonen, kunnen uw premiebedragen flink oplopen. En kunt u eventueel geld besparen als u naar een andere verzekeraar overstapt. Maar die luxe heeft niet iedereen, want beginnende automobilisten uit een grote stad zijn al helemaal in het nadeel. Een 18-jarige Amsterdammer betaalt per maand gemiddeld 266 euro voor een WA-verzekering en 335 euro voor een allrisk verzekering. In de stad is een autoverzekering dus duurder, terwijl 18-jarigen bovendien nog geen schadevrije jaren hebben opgebouwd.

(Bron: Geld.nl, NU.nl, De Autoverzekering, Het Parool, Poliswijzer.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reactie

    Pescarul says:

    Merkwaardig, wanneer je de genoemde maandbedragen x 12 neemt krijg je exact het genoemde bedrag per jaar. Vreemde vergelijking wanneer de bedragen exact gelijk blijken te zijn