Bouwvakkers

Hoe zit het? Waarom beginnen bouwvakkers zo vroeg op de dag?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waarom beginnen bouwvakkers zo vroeg op de dag?

Geen 9 tot 5, maar 7 tot 4

De klassieke werkdag in de meeste sectoren loopt van 9.00 tot 17.00 uur. Inmiddels zijn veel werknemers een stuk flexibeler en wijken velen af van deze vaste kantoortijden. De bouwsector spant echter al jarenlang de kroon. Dat schilders, metselaars, stratenmakers, stukadoors en timmerlieden al om 7.00 uur aan de werkdag beginnen, is eerder regel dan uitzondering.

Waarom beginnen bouwvakkers zo vroeg?

Daar zijn 2 praktische redenen voor. Ten 1e stammen de klassieke werktijden voor de bouwsector uit de tijd dat er nog geen bouwlampen bestaan. De bouwvakkers hebben dan daglicht nodig om goed te kunnen werken. Dat is in de 21e eeuw niet meer zo, maar de cao van de bouwvakbond is hier nog steeds op afgestemd. Daarnaast werken bouwvakkers vaak buiten hun woonplaats en moeten ze het nodige bouwmateriaal in hun busje meenemen. Als ze vroeg kunnen beginnen, omzeilen ze de files.

Hoe laat eindigt de werkdag van de bouwvakkers?

Meestal zit de werkdag er rond 16.00 uur op. Cao-technisch hebben bouwvakkers zelfs de ruimte om tot 19.00 uur door te gaan. Tussen 7.00 en 19.00 zijn er dus 12 uren om de werkdag in te plannen. Maar het is ook nog mogelijk om dat buiten deze basisregeling te doen. In dat geval treedt wel de zogeheten kaderregeling in werking. Als bouwvakkers na 19.00 uur of in het weekend aan het werk zijn, hebben ze recht op een salaristoeslag.

Zijn er ook uitzonderingen op de werktijden?

Tijdens de 1e coronagolf in 2020 hebben sommige aannemers in Amsterdam de werktijden van hun personeel verruimd. Op dat moment mogen er niet te veel bouwvakkers tegelijk aan het werk zijn. Daarom spreiden de aannemers tijdelijk het werk en kan de avondploeg door tot 22.30 uur. Bij extreme hitte is er juist de mogelijkheid om vroeger te beginnen, rond 5.30 uur. Verder speelt het een rol voor welke opdrachtgever de bouwvakkers aan het werk zijn. Ruim 100.000 bouwvakkers zijn immers zzp’er. “Word ik ingehuurd door een particulier, dan zit die er vaak ook niet op te wachten dat ik om 7 uur ’s ochtends op de stoep sta”, vertelt schilder Patrick Zonneveld aan NRC. Hans Crombeen, bestuurslid van vakbond FNV Bouwen & Wonen, valt hem bij. “Bij particuliere klussen weet je dat de hele buurt uit potentiële klanten bestaat. Dan wil je een goede indruk maken en daar hoort mensen om 7 uur hun bed uit boren niet bij.”

(Bron: NRC, Bouwend Nederland, AT5, Randstad, ZZP-Nederland. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie