strafport

Hoe zit het? Is het verplicht om strafport op post te betalen?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: Is het verplicht om strafport op post te betalen?

Strafport

Ook bij de sorteermachines van PostNL gaat er weleens iets fout. Kort geleden herkennen de machines de nieuwe kerstzegels niet, waardoor mensen naast de kerstkaart ook een portokaart krijgen met daarop de vraag of zij de ontbrekende frankeringskosten willen betalen. Het bedrag dat betaald moet worden als de afzender te weinig postzegels plakt wordt ook wel strafport genoemd.

Moet u dat betalen?

In deze editie van Hoe zit het? vragen wij ons af of u verplicht bent om deze strafport te betalen. Op het kaartje waarop melding wordt gemaakt over de strafport staat niet dat dit zo is, maar er staat ook niet op dat het op vrijwillige basis is. Een woordvoerder van PostNL zegt er in het Noord-Hollands Dagblad het volgende over: “Normaal gesproken vragen we de afzender om de portokosten te betalen als te weinig postzegels zijn geplakt. Helaas is de afzender niet altijd bekend. Omdat we denken dat mensen hun post toch graag willen ontvangen, bezorgen we het poststuk alsnog. Daarbij hopen we erop dat zij bereid zijn daarvoor te betalen. Het is een verzoek.”

U hoeft de openstaande portokosten dus niet te betalen als u dit niet wilt. Het is immers niet uw schuld dat er iets mis is gegaan met de frankering.

Bezwaar maken en betalen

Als u de strafport niet wilt betalen, maar u het verzoek ook niet zomaar wilt negeren, dan kunt u bezwaar maken tegen de strafport. Dit kan op de website van PostNL. Hier kunt u overigens ook de strafport betalen, indien u dit wilt.

(Bron: Noord-Hollands Dagblad, PostNL)

Geef een reactie

Reactie

    madeliev says:

    Ik ben heel blij met de instelling van PostNL dat ze ongefrankeerde post toch bezorgen of er nu wel of niet een afzender bekend is. Op die manier is een ongefrankeerde maar heel belangrijke brief toch bij mij bezorgd en dus heb ik achteraf de portokosten oftewel strafport met plezier betaald.