Belastingaangifte

Het is weer tijd voor de belastingaangifte

Het kan weer: aangifte doen over de inkomsten uit 2018. Van 1 maart tot 1 mei 2019 kunnen aangiftes worden ingeleverd bij de Belastingdienst.

Leuker dan stofzuigen

Belastingaangifte doen kan in Nederland via het internet of via een papieren formulier. Dit papieren formulier kunt u aanvragen door te bellen met de belastingtelefoon op 0800-0543. Voor veel mensen is aangifte inkomstenbelasting doen niet de allerleukste activiteit van het jaar, maar opvallend genoeg wordt het wel leuker gevonden dan het huis stofzuigen. Dat schrijft het Algemeen Dagblad naar aanleiding van een onderzoek van de Belastingdienst. De fiscus concludeert dat 1 op de 3 Nederlanders er zo over denken. Dat veel mensen het niet zo erg vinden, blijkt uit de toenemende hoeveelheid zelfingevulde belastingaangiftes. Volgens de Belastingdienst is dit te danken aan het feit dat het doen van aangifte de afgelopen jaren een stuk makkelijker is geworden. Veel gegevens zijn al vooraf ingevuld, waardoor deze vaak alleen nog gecontroleerd hoeven te worden.

Aangifte zelf invullen?

Hoewel de Belastingdienst dus meent dat steeds meer mensen zelf hun aangifte invullen, laat een peiling van de Consumentenbond een heel ander beeld zien. De organisatie vraagt aan 10.000 mensen hoe zij omgaan met de belastingaangifte. Doen zij dit zelf, of besteden zij dit uit? Hieruit blijkt dat 40 procent van de ondervraagden de aangifte de afgelopen jaren zeker 1 keer heeft overgelaten aan. Waarom? Vaak omdat mensen het idee hebben dat zij financieel te ondeskundig zijn. Zij zijn bang dat zij belastingvoordeel laten liggen en een boete krijgen. Daarnaast zegt een deel ook niet zelf de aangifte in te vullen omdat zij vinden dat de Belastingdienst niet goed bereikbaar is.

De Consumentenbond adviseert mensen om hun aangifte zoveel mogelijk zelf te laten doen, omdat het vaak – zoals al gezegd- een kwestie is van de al ingevulde gegevens controleren. Daarnaast kan een adviseur ook een fout maken. 10 procent van de respondenten van het Consumentenbond-onderzoek is weleens in de problemen gekomen door zo’n fout.

Zelf aangifte doen

Bent u van plan om uw aangifte dit jaar zelf te doen, maar kunt u daar wat hulp bij gebruiken? op de website van de belastingdienst staan bruikbare tips. Zo wordt er uitgelegd welke aftrekposten en kortingen er allemaal zijn en is er een lijst waarin precies staat welke documenten u nodig heeft voordat u aan de aangifte begint.

Bron: Belastingdienst, Consumentenbond

Geef een antwoord