zorg, verkiezingen

Het grote MAX Verkiezingsonderzoek: zorg belangrijkste thema

Morgen mag Nederland naar de stembus. De campagne bereikt dinsdag 14 maart 2017 het hoogtepunt en de lijsttrekkers doen er alles aan om de kiezer op het laatste moment van een stem te overtuigen. Tijd om de balans op te maken: hoe kijken de 2667 respondenten van het MAX Opinie Panel terug op deze campagne? Wat vinden ze belangrijk en wie krijgt hun stem?

De zorg

Het belangrijkste thema onder de leden van het MAX Opinie Panel is de zorg. Over de betaalbaarheid maakt maar liefst 83% zich redelijk tot ernstig zorgen. Over de kwaliteit van de zorg maakt 80% zich redelijk tot ernstig druk. Op een derde plaats komt het thema immigratie en integratie, waar 73% zich redelijk tot grote zorgen over maakt. Minder zorgen maakt het panel zich over maatschappelijke voorzieningen, zoals musea.

CDA de grootste en Mark Rutte meest geschikt als premier

Ook hebben de meeste ondervraagden inmiddels goed voor ogen welke partij hun stem morgen zal gaan ontvangen, ook al geeft 13% aan nog altijd te zweven. Daartegenover staat dat 36% van de panelleden in de afgelopen 2 maanden minstens één keer van voorkeurspartij heeft gewisseld: ruim een derde heeft minimaal één keer een overstap gemaakt. Grootste partijen onder de respondenten zijn respectievelijk het CDA (15%), de SP (15%) en de PVV (13%).

welkepartijmaaktgrootstekansopuwstem

welkepartijmaaktgrootstekansopuwstem2

Opvallend is dat de VVD (11%) net buiten de top-3 valt, terwijl het panel met 22% Mark Rutte als meest geschikte premier aanwijst.

meestgeschiktvoorpremiermeestgeschiktvoorpremier2 De respondenten wijzen Geert Wilders (34%), Tunahan Kuzu (24%) en Jesse Klaver (13%) als meest ongeschikte premiers aan.

meestongeschiktpremier2meestongeschiktpremier

Hoge opkomst

Als het aan de 2667 respondenten van het MAX Opinie Panel ligt (waarvan 87% ouder dan 60 jaar is), krijgen we morgen een giga-opkomst: maar liefst 98% van de ondervraagden zegt van plan te zijn te gaan stemmen. Van oudsher ligt de opkomst onder ouderen het hoogst. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 vond 86% van de 65-plussers zijn of haar weg naar de stembus (CBS 2012).

(Bron: MAX Opinie Panel)

Geef een reactie

Reactie

    AdamSmith1775 says:

    Eigenlijk kunnen we beter stellen dat onze democratie en vrijheid is weggegeven om het gedrocht de EU met de euro niet ten onder te laten gaan, hiermee werd het merendeel van de bevolking geschoffeerd en verloren tot overmaat van ramp ook nog eens vele Nederlanders hun baan aan de veel goedkopere Oosterburen!
    De import van goedkope areidskrachten, de import van vele “vluchtelingen” steun aan corruptie, het negeren van de eigen bevolking en zelfs het wegzetten hiervan kan feitelijk niet hard genoeg afgestraft worden!
    Elke zetel die er naar leugenaars, verraders en huichelaars gaat is er eigenlijk één teveel, eigenlijk verdient dit kabinet een tribunaal, want feitelijk verdient de bevolking net als de UK een referendum en wel bindend!