aardbeving Groningen

Groningen getroffen door aarbeving met kracht van 3,4

Een deel van de provincie Groningen is in de ochtend van 22 mei 2019 getroffen door een aardbeving. De beving heeft een kracht van 3,4 op de schaal van Richter, wat het een van de zwaarste Groningse bevingen tot nu toe maakt. 

6e beving dit jaar

Het epicentrum van de beving ligt volgens het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) nabij het plaatsje Westerwijtwerd. Ook inwoners van Winsum, Bedum, Zeerijp, Appingedam en Loppersum kunnen de beving goed voelen. Deze aardbeving is de 6e in 2019 en wordt veroorzaakt door de gaswinning die plaatsvindt in dit gedeelte van de provincie. Door het boren naar gas zijn er de afgelopen jaren regelmatig aardbevingen van verschillende zwaarte, waardoor veel huizen zijn beschadigd. Sommige zijn zelfs onbewoonbaar verklaard of moeten flink gerenoveerd worden.

Gaskraan moet dicht

Mede door deze bevingen heeft de overheid in 2018 besloten de gaskraan in Groningen gefaseerd dicht te draaien. In 2030 moet dit zijn afgerond, maar als het aan de getroffen Groningers en hun sympathisanten ligt, gebeurt het veel sneller. “Dit kan gewoon echt niet. De gaswinning moet eerder stoppen. Zo snel mogelijk”, zegt Gerhard Visker, lid van de Groninger Bodem Beweging (GBB), tegen het Algemeen Dagblad.

Alternatieven voor aardgas

Of dit realistisch is, valt nog te bezien. Een groot deel van de Nederlandse huishoudens die gebruik maken van aardgas, zijn afhankelijk van de winning in Groningen. Zomaar stoppen betekent dat al deze mensen zonder aardgas komen te zitten en dus niet meer kunnen koken of hun huis kunnen verwarmen. Alternatieven voor aardgas zijn er wel, maar lang niet iedereen kan hier al gebruik van maken. Zo is het laten installeren van een warmtepomp of zonnepanelen relatief duur en niet eenvoudig. Bestaande huizen die slecht gesoleerd zijn moeten bijvoorbeeld eerst opnieuw geïsoleerd worden voordat er een warmtepomp neergezet kan worden. Zoiets wordt niet of niet volledig vergoed door de overheid en moet dus uit eigen zak betaald worden.

Lees ook: zijn alternatieven voor aardgas wel echt zo milieuvriendelijk?

(Bron: AD, ANP, NOS)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Niet het boren is een probleem, maar het gas uit de bodem zuigen is het probleem. Doordat er steeds vacuum gezogen wordt, door gigantische afzuigapparatuur, krimpt de bodem en veroorzaakt spanningen in de bodem en leidt tot verzakkingen. Denk maar aan een opgeblazen papieren zak aan je mond, waar je de lucht weer uitzuigt. Datzelfde gebeurd met de bodem, waar continu gas uit gezogen wordt.