gemeenteraadsverkiezingen

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: ouderen stemmen wel, maar vertrouwen is er niet

Veel ouderen gaan op 21 maart 2018 trouw naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar slechts een klein percentage van de oudere stemmers heeft ook daadwerkelijk vertrouwen in de gemeentelijke politiek. Dat blijkt uit enquêtes gehouden voor ouderenorganisatie KBO-PCOB en Het Nationaal Ouderenfonds.

Massaal naar de stembus

Het Nationaal Ouderenfonds vraagt aan ruim 900 ouderen die lid zijn van hun Ouderenpanel of zij van plan zijn te gaan stemmen. Ruim 85 procent zegt dit zeker te gaan doen. 10 procent weet het nog niet zeker en 5 procent stemt niet. Van deze laatste groep zeggen de meesten dat zij niet stemmen omdat zij het gevoel hebben dat het toch niet uitmaakt of zij dit wel of niet doen. Ook KBO-PCOB vraagt 65-plussers naar hun stemgedrag. Van de 1300 door hen ondervraagde mensen zegt 88 procent wel te gaan stemmen.

Geen vertrouwen

Hoewel ouderen dus massaal naar de stembus gaan, heeft niet iedereen vertrouwen in de plaatselijke politiek. Uit het onderzoek van Het Nationaal Ouderenfonds blijkt dat slechts 26 procent vertrouwen heeft in de plaatselijke politiek en 20 procent voelt zich gehoord door de lokale politici. Dit resulteert erin dan zeker 11 procent op een bepaalde partij stemt uit onvrede over de zittende gemeenteraad.

Belangrijkste thema’s

Naast stemmen uit onvrede over de huidige raad, wordt er door het merendeel (46 procent) gestemd op basis van de standpunten. Het onderzoek van KBO-PCOB laat zien dat vooral de thema’s wonen en zorg belangrijk worden gevonden. Ook veiligheid, koopkracht en zingeving worden als zodanig bestempeld. De enquête van Het Nationaal Ouderenfonds laat een soortgelijk beeld zien. Daar worden de thema’s ouderenzorg, veiligheid op straat en openbaar vervoer vaak genoemd als belangrijkste.

Gaat u stemmen op 21 maart?

(Bron: ANP, KBO-PCOB, Nationaal ouderenfonds)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Nu wil het, dat ouderen al wat langer meelopen en al een paar keer meer bedrogen zijn door de politiek, als de jongere generaties. Daarmee zeggend: een oudere maak je niet zomaar iets wijs. Die weet drommels goed dat hij belazerd wordt Dat een oudere nog naar de stembus gaat, is eigenlijk uit gewoonte (een soort traditie), zeker niet uit overtuiging. Een beetje zoals hij st. Nicolaas viert met de kleinkinderen. Je weet dat het fantasie is, maar je doet het voor de kinderen.