gemeenteraadsverkiezingen

Definitieve uitslagen gemeenteraadsverkiezingen bekend

Nu alle stemmen zijn geteld zijn de definitieve uitslagen bekend van de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart 2018. Zijn er in de grote steden verschillen te zien met eerdere prognoses?

Amsterdam

In Amsterdam is GroenLinks definitief de grote winnaar. De partij krijgt, zoals eerder voorspeld, 10 plekken in de raad. Forum voor Democratie (FVD) en DENK zijn de grote nieuwkomers, met elk 3 zetels. Ook BIJ1 van Sylvana Simons heeft een plek in de raad bemachtigd. D66 zakt van 14 naar 8 zetels, de PvdA gaat van 10 naar 5 zetels en de SP van 6 naar 3. De Partij voor de Dieren heeft 3 zetels bemachtigd, tegen 1 in 2014. De VVD blijft gelijk op 6 zetels en de Partij van de Ouderen, CDA en ChristenUnie hebben elk 1 zetel. De uitkomsten wijken nauwelijks af van de eerdere tussenstand op basis van 69 procent van de getelde stemmen.

Rotterdam

In Rotterdam heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb de definitieve verkiezingsuitslag bekendgemaakt. Leefbaar Rotterdam is zoals verwacht de grootste, met 11 zetels. Gevolgd door VVD, D66, PvdA en GroenLinks, elk met 5 zetels. CDA, SP en Nida komen op 2 zetels. ChristenUnie-SGP, de Partij voor de Dieren en 50PLUS halen elk één zetel. Nieuwkomer DENK komt met 4 zetels in gemeenteraad, de PVV met één zetel. In de voorlopige uitslag stond PVV nog op 2 zetels en DENK op 3 zetels.

Den Haag

De grote winnaar van de verkiezingen in Den Haag, Groep de Mos, heeft uiteindelijk niet 9, maar 8 zetels gehaald. De Haagse Stadspartij krijgt er juist 1 bij en komt uit op 3. De VVD is van 4 naar 7 zetels gegaan, vlak achter Groep de Mos. D66 is 4 jaar lang met 7 zetels de grootste geweest, maar heeft nu 1 zetel moeten inleveren en staat op 6 zetels. Groenlinks heeft er 5 en de PvdA, Haagse Stadspartij en het CDA hebben elk 3 zetels in de raad. Partij voor de Dieren heeft er 2 en de SP, CU/SGP, 50PLUS, Partij van de Eenheid, Islam Democraten en NIDA elk 1. Henk Bres, lijstduwer van de PVV, is met 1802 voorkeursstemmen in de raad gekozen. Bres heeft ook de stem van PVV-partijleider Geert Wilders gekregen. Wilders’ partij is van 7 zetels 4 jaar geleden naar 2 gegaan.

Hertellen

Diverse gemeenten gaan de stemmen hertellen. In Rijswijk en Venray gebeurt dat omdat er volgens burgemeesters Michel Bezuijen en Hans Gilissen signalen zijn binnengekomen dat er ‘onvolkomenheden’ of ‘vermoedelijke onjuistheden’ zijn bij de telling op de stembureaus. In Maastricht heeft burgemeester Annemarie Penn-te Strake besloten tot een hertelling naar aanleiding van een verzoek van D66. Deze partij komt bij de verdeling van restzetels een paar stemmen tekort voor een extra zetel in de raad. De betreffende zetel is nu voorlopig toegewezen aan het CDA, waardoor het CDA op 6 zetels uitkomt en D66 op 4 zetels. Ook in Beek (Limburg) gaat het tellen van de stemmen over. De reden in Beek is dat het verschil bij het toekennen van de restzetel dusdanig klein is (6 stemmen) dat een fout in de telling tot onjuiste toekenning van de restzetel geleid kan hebben. Ook Medemblik hertelt de stemmen. De tweede zetel van GroenLinks en het verdwijnen van de lokale partij BAMM uit de raad is gebaseerd op één stem. “Ik wil honderd procent uitsluiten dat er op de bijna 19.000 stemmen niet per ongeluk een verkeerd aantal is aangekruist”, zegt burgemeester Frank Streng.

Voorlopige uitslag referendum inlichtingenwet

Het ANP heeft inmiddels ook van alle gemeenten de eindstand ontvangen van het referendum voor de inlichtingenwet. Met een opkomst van 51,6 procent heeft 49,5 procent van de stemmers tegen gestemd en 46,5 procent voor. Daarnaast heeft 4 procent van de kiezers blanco gestemd. Het verschil tussen voor en tegen is 196.943 stemmen: 3.299.509 mensen stemmen tegen en 3.102.566 voor. De uitslag is overigens nog niet definitief. De Kiesraad stelt de officiële uitslag volgende week vast. Het Zeeuwse Reimerswaal heeft naar verhouding de meeste voorstanders, met 64,1 procent. In Groningen is 70,8 tegen en in Amsterdam geldt dat voor 64,2 procent van de stemmers. De opkomst is het hoogst op Schiermonnikoog, met 82,9 procent en het laagst in Werkendam, met 23,1 procent. In Werkendam zijn geen gemeenteraadsverkiezingen gehouden, maar is alleen het referendum gehouden. Van de gemeenten waar ook gemeenteraadsverkiezingen gehouden zijn, heeft Helmond de laagste opkomst, met 41,9 procent.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reacties (2)

    oosterwijck says:

    De : “Sleepwet” (een verloren strijd) was het zinloos om hierover te stemmen. De VVD aanhang stemt onverminderd vóór die wet. En de rest van de andere (linkse) aanhangers, worden geplaagd door onwetendheid en onbenul. Hoe kun je verwachten dat, randdebielen en idioten, die op Facebook zitten (en daar alles over zichzelf prijsgeven), ook maar het minste besef hebben van privaat gevaren. Daarnaast zag ik in een documentaire, een aantal minderbegaafden (in Rotterdam), die naar de stembus gingen om voor het referendum van de sleepwet te stemmen, en niet eens wisten wat ze gingen doen (die mensen kunnen niet eens hun eigen naam schrijven). Ze hadden nog nooit van de sleepwet of het referendum gehoord. Voor hen was het een soort Bingo middag.

    oosterwijck says:

    Wantrouw alle politieke partijen, die het woord “Democratie” bezigen. Democratie is een uitvinding van de stadsstaat Hella (foutief aangeduid als de Oude Grieken, omdat Griekenland nog maar 200 jaar bestaat) en democratie heeft ongeveer 3 kwartier bestaan. Nog tijdens de eerste democratische vergadering, kwamen de Hellenen tot de conclusie dat democratie niet werkt en werd verder vergeten. Totdat ongeveer 100 jaar geleden de valse politiek ontdekte, dat men het begrip democratie kon gebruiken om het gepeupel de indruk te geven, dat ze invloed hadden op het beleid. Trap daar niet in democratie bestaat niet. Ook de term: “Volksvertegenwoordiging” bestaat niet en berust op valsheid. Het gaat maar om één ding, “Uw geld” om de machtshebbers te verrijken.