Hoe komt het dat ik zo weinig pensioen krijg?

“Ik heb vanaf mijn 18de jaar tot mijn 23ste een halve premie betaald aan het pensioenfonds schildersbedrijf en later tot m’n 62ste een hele. Dan kom ik er met mijn 178 euro per maand toch bekaaid af, als ik lees dat het gemiddelde pensioen 900 euro is. Kan dit?”Peter Leunen

Ik kan daar alleen in algemene zin op reageren, omdat ik niet uw hele dossier ken. Zo heeft u met uw pensioenfonds een meningsverschil over een periode van 5 of 6 jaar, waarin u geen premie zou hebben betaald. Mensen moeten beseffen dat uiteindelijk de hoogte van de premie en het aantal jaren dat ze hebben betaald, de hoogte van het pensioen bepaalt. Als ondernemer gaat u er zelf over hoeveel pensioen u opbouwt. Dat is het grote verschil met werknemers in loondienst, die een verplicht bedrag moeten afdragen. Als ze dat heel lang volhouden, komen ze inderdaad hoger uit dan u. Heel veel ondernemers (en trouwens ook werknemers) verwachten een aanzienlijk hogere pensioenuitkering dan ze uiteindelijk krijgen. Dat komt enerzijds door een slechte voorlichting, maar anderzijds door de gedachte ‘dat ik toch altijd premie betaald heb’.

Bron: MAX Magazine- editie 25, 2018. 

Geef een reactie

Reactie

    Ton Stoffels says:

    Ik ben 80. Tot mijn 65e heb ik een solidariteits premie betaald aan het PGB (grafische sector).
    Ik denk zo’n e 30.000. Ik ben in plaats van 10 maar 9 jaar in dienst geweest en afgedragen. Een jaar te weinig. Klopt dit?