huurtoeslag

Door wetswijziging tot 94 euro minder huurtoeslag dan verwacht

Door een verandering van de huurtoeslagwet ontvangen huurders de komende jaren tot 94 euro minder huurtoeslag. Het deel van de huur dat ze zelf moeten betalen, gaat namelijk meestijgen met de huurprijs. Dit heeft de Woonbond op verzoek van het AD berekend.

Basishuur

Momenteel is het zelf te betalen deel, de zogeheten basishuur, nog gekoppeld aan de bijstand, maar het kabinet gaat dat vanaf 2019 veranderen. Dat kost de gemiddelde ontvanger van huurtoeslag in 2019 jaarlijks gemiddeld 24 euro en 94 euro in 2022. In totaal krijgen zo’n 1,4 miljoen Nederlanders huurtoeslag. Het gaat om bijna 4 miljard euro per jaar. De maatregel scheelt de schatkist aan het eind van de kabinetsperiode 138 miljoen euro.

Eigen bijdrage

In de huurprijs zit een eigen bijdrage die elk jaar iets stijgt. De bepaling regelt dat die stijging beperkt is. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is het schrappen van de bepaling nodig. “Hiermee wordt een einde gemaakt aan overcompensatie”, zegt een woordvoerder tegenover AD. “De eigen bijdrage voor huurders stijgt nu namelijk minder hard dan de huren, waardoor mensen met een toeslag meer voordeel hebben dan andere huurders.”

Laagste inkomens beschermen

De Woonbond noemt de gevolgen van de maatregel “schandalig”. Directeur Ronald Paping wijst erop dat de regel dat de basishuur niet meer kon stijgen dan de bijstand was bedoeld om de allerlaagste inkomens te beschermen tegen grote huurstijgingen. “Ik zie veel armoede onder deze huurders, zij merken dit direct in hun portemonnee.”

Koopkracht repareren

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken zegt in een reactie op Radio 1 dat het niet de bedoeling is dat lage inkomens hierdoor geraakt worden. “Als er voor die groep problemen ontstaan voor wat betreft de koopkracht, dan moet mijn collega Koolmees daar naar kijken.” Volgens haar kan haar collega-minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maatregelen nemen om de koopkracht te repareren.

Bekijk ook vragen en antwoorden over geldzaken omtrent wonen van financieel journalist Jaap Roelants.

(Bron: ANP, AD)

Geef een reactie

Reacties (5)

 1. Olanda says:

  Als je alle maatregelen op een rijtje zet gaan we als gepensioneerde er weer flink op achteruit.
  Ook wij hebben huursubsidie dank zij de vele grote extra verhogingen van blok.
  Ons pensioen is in 11 jaar niet gestegen dus de subsidie was erg welkom.
  Ben je oud , dan moet je nog in de geldzorgen zitten.
  Dat vind ik heel erg.

 2. pk49 says:

  vrij schandalig van Rutte c.s. om over de rug van aow-ers en minder bedeelden geld vrij te maken. En dat terwijl het bedrijfsleven gul wordt geloond met kwijtschelding dividendbelasting van zo’n anderhalf miljard. Volgende keer toch maar weer links stemmen !

  1. Hanneman says:

   Beste Pk, Nououou… schandalig? Overeenkomstig de verwachting zou ik zeggen. Zag deze sodemieterij met de huurtoeslag ook even niet aankomen maar nu het zo is verbaast het me niets. En weet u wat het nare is, het is allemaal nog maar opmaat, vóórspel. Mijn inschatting is dat het echte n**ien van groepen met lagere inkomens in onze samenleving na de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen pas goed begint. Zo heeft Rutte voor de tweede kamerverkiezingen vorig jaar bij voorbeeld geroepen dat hij niet snapt hoe iemand in de bijstand vakantiegeld heeft. Eigenlijk gaat het ook niet alleen over groepen met laagste, lagere inkomens. Rutte gaat uitvoeren wat de meest voor de hand liggende VVD agenda is. Niks betere zorg, wel veel meer dokken. Onderwijs moet niet zaniken. Er zijn voorlopig rijke, dikke, knappe koppen genoeg. Justitie? Als al het rapalje nou eens aan het werk gaat heeft de politie ook minder problemen. Blijkens de hoorzittingen moeten we als samenleving de voeten van de captains of industry en andere “handige” jongens en meiden kussen en niet zo moeilijk doen over de afschaffing van die beruchte dividendbelasting. Meneer van Rey is de rechtschapenheid zelve, net als de vele, vele andere VVD prominenten dus u gelieve de komende keren toch écht weer rechts te stemmen. Da’s beter voor u. Echt. Gelooft u mij. Dat deed u de vorige keer immers ook. Toch?

 3. oosterwijck says:

  De financiele maatregelen van dit ultra-rechtse kabinet, zijn altijd ten voordele van de (internationale) uitverkorenen, zowel in het binnenland, als wel in het buitenland. De uitverkorenen zijn immers een internationale bevolkingsgroep, die niet gehinderd worden door een bepaalde nationaliteit. Daarom haalt Rutte, geld weg bij Nederlandse bijstandsgerechtigden (woontoeslag), om Amerikaanse miljonairs een financieel voordeel te bezorgen (schrappen van dividend belasting). En het blijft niet bij woontoeslag weghalen, ook de zorgtoeslag moet er aan geloven. De ziektekostenverzekering wordt duurder. De BTW gaat omhoog. En ik kan nog wel 10 voorbeelden meer opnoemen. … Nu wijst Hanneman als schuldige aan, dat veel mensen rechts stemmen, en dat komt volgens mij omdat ze nu eenmaal niet slimmer zijn, om te beseffen dat ze op de SP moeten stemmen. Ondanks dat de presentatie van de SP nu niet helemaal duidelijk genoeg is. Veel mensen stemmen op Rutte terwijl die gewoon openlijk liegt over zijn plannen om het armste deel van de bevolking nog verder uit te kleden. Maar een andere oorzaak is het wegblijven van gewone mensen bij de stembussen. Niet eens de helft van de verpauperde bevolking (slechtst opgeleide deel) gaat stemmen. Terwijl de uitverkoren (goed opgeleide deel) massaal naar de stembus gaan. Als alle paupers van dit land, het belang inzien, om te gaan stemmen op een Sociale partij, zal Rutte geen meerderheid meer behalen. En dan zijn we verlost van een landverrader, die Nederlands belastinggeld weggeeft aan Amerikaanse miljonairs (lees internationale uitverkorenen) en Zweedse miljonairs (lees internationale uitverkorenen). Het moet overigens verboden worden om brievenbusfirma’s op te richten, in andere landen als waar een bedrijf werkelijk zaken doet, om belasting te ontduiken in landen waar bedrijven werkelijk actief zijn. Dat scheelt heel veel belasting ontduiking.

 4. Ludwig says:

  Met dank aan iedereen die VVD gestemd heeft.