Dit gebeurt er met uw gezamenlijke en/of-rekening na een overlijden

Wanneer een dierbare overlijdt, is dit een emotionele en ingrijpende gebeurtenis. Veel praktische zaken moeten dan geregeld worden, waaronder de afhandeling van bankzaken. Maar wat te doen bij een gezamenlijke en/of-rekening? En in hoeverre kan deze op 1 naam worden gezet? We leggen het uit in dit artikel.

Meld een overlijden altijd zo snel mogelijk bij de bank

Nabestaanden regelen de bankzaken van een overledene, tenzij anders is aangegeven in een testament. Elke bank heeft hiervoor een eigen procedure, maar om de volgende documenten kan in ieder geval gevraagd worden:

  • Een verklaring van het Centraal Testamentenregister (CTR).
  • Een kopie van uw identiteitsbewijs.
  • De akte van overlijden. Deze krijgt u meestal van de uitvaartverzorger.
  • Een vrijwaringsformulier. Dit is een verklaring waarin u aangeeft dat u bevoegd bent om de geldzaken van een overleden persoon te regelen.
  • Een verklaring van erfrecht. Hierin staat wie de erfgenamen zijn.
  • Een verklaring van executele. Hierin staat wie is benoemd tot executeur en wat zijn of haar bevoegdheden zijn.

Wat in uw situatie van toepassing is, kunt u vooraf het beste vragen bij de betreffende bank. Zo kunt u zich goed voorbereiden en hoeft u geen eventuele tijd te verspillen aan documenten die niet nodig zijn.

Een rekening op 1 naam wordt na overlijden vaak (tijdelijk) geblokkeerd

Zodra de bank op de hoogte is, worden rekeningen van de overledene (waar hij of zij de enige rekeninghouder van is) vaak tijdelijk geblokkeerd. Wanneer er een verklaring van erfrecht is, of zodra duidelijk is wie toegang mag hebben tot de rekening, wordt deze blokkering weer opgeheven. Wel kan de bank in de tussentijd soms een lijst geven van automatische incasso’s die aan de rekening(en) van de overledene zijn verbonden.

Een gezamenlijke en/of rekening wordt vaak niet geblokkeerd

Bij een gezamenlijke rekening, zoals een en/of-rekening, blijft de mederekeninghouder na overlijden doorgaans toegang houden tot de rekening. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als de mederekeninghouder nog betalingen moet doen of kosten moet dekken in de periode na het overlijden.

Wel kunnen er per bank verschillen zijn over de mogelijkheden en voorwaarden. Zo kan het zijn dat het tegoed op de rekening nu onderdeel van de erfenis is, bijvoorbeeld wanneer er meer dan 10.000 euro op de rekening staat. Het is daarom raadzaam om altijd bij uw eigen bank te informeren naar de exacte voorwaarden.

De situatie kan ook anders zijn wanneer erfgenamen bezwaar maken tegen het feit dat de mederekeninghouder nog toegang heeft tot de rekening. In dat geval kan de bank besluiten om de en/of-rekening te blokkeren totdat duidelijk is wie er recht heeft op het geld op de rekening.

Een gezamenlijke rekening overzetten op alleen uw naam

Vaak is er bij uw bank ook een optie om de gezamenlijke rekening na een overlijden op 1 naam te gezet. Maar bekijk ook dit altijd goed in de voorwaarden, want bij Bunq en Knab is dit bijvoorbeeld niet mogelijk. In dat geval moet u, als overgebleven rekeninghouder, de rekening opzeggen en incasso’s handmatig omzetten.

Een automatische incasso stopt niet vanzelf

Tot slot willen we nog benoemen: wat voor rekening u (samen) ook heeft, of besluit om na een overlijden wel of niet te houden: let altijd goed op lopende abonnementen. Deze worden vaak via een automatische incasso betaald en stoppen niet vanzelf. Ook niet wanneer een (gezamenlijke) rekening tijdelijk geblokkeerd is.

Goed dus om in gedachten te houden, en indien nodig op te zeggen, om een eventuele schuld (met incassokosten en rente) te voorkomen.

Lees ook: Hulp nodig bij bankzaken? Regel tijdig een machtiging

(Bron: Consumentenbond, Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), Monuta, Plus Online. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (7)

    JaapRtm1 says:

    Ik lees dit te weinig. Heb dit zelf ervaren, je moet echt direct contact opnemen met de ” nabestaanden desk” die heeft elke bank. Die helpen je verder. Google naar nabestaanden desk
    ” banknaam” dat werd mij ook niet verteld, doe je voordeel ermee.

    Elisabeth78 says:

    Mijn man en ik hadden allebei een andere bank. We hadden een testament en waren elkaars erfgenaam.
    Na zijn overlijden heb ik een bewijs van erfrecht aangevraagd bij de notaris. Dat duurde toen 6 weken. In die tijd heb ik zijn bank niet ingelicht zodat zijn rekeningen toegankelijk bleven . Eenmaal in het bezit van het bewijs van erfrecht kon ik aslles regelen zonder probleem.

    jeanettemax says:

    Bij het CTR moet je opvragen a. of er een testament is en zo ja wat jouw belang is bij dat testament en wie het testament heeft opgesteld. Alsdan krijg je de naam van de betreffende notaris waar het origineel in de kluis ligt.

    Als het overlijden is vastgesteld , dient dit te worden doorgegeven aan het betreffende register. Aldaar kan vervolgens een uittreksel uit dat register worden opgevraagd.

    Is er slechts een erfgenaam, dan kan er zonder problemen aan die ene het verschuldigde. worden voldaan. Zijn er meerdere personen die de goederen hebben ‘geerfd’ , dan dient degene het verschuldigde aan iedere erfgenaam een deel betalen. Als er meerdere erfgenamen zijn, dan moeten zij onderling een overeenkomst treffen over het feitelijke beheer (3:168 e.v.) en een van hen machtiging om te innen. De regeling en de machtiging geef je door aan degene die in plaats van aan de erflater had moeten betalen nu aan diens erfopvolgers het verschuldigde (een vordering is een goed van de erflater), zodat degene die betalen moet gevrijwaard is.

    Verklaring van erfrecht kan worden verzorgd door een notaris (4:188,187 /WAN art. 2 . De verklaring bevat sec de namen van degene die de erfopvolger(s) zijn. En is dus nodig bij zo vrijwaring , maar aan bij de bank, die zo weet van wie het banktegoed is geworden.

    Over de verklaring van executele staat niets in de WAN.

    Een erflater heeft tijdens het leven overeenkomst getroffen met de bank. De bank beheert feitelijk.
    Door het overlijden bestaat er in principe geen overeenkomst meer. Het banktegoed is gaan toebehoren aan de erfgenaam. Is er een roodstand, dan dient de bank een ‘schuld’vordering in bij de erfgenaam. Ook is de bank gerechtigd et verrekenen met een banktegoed op een andere rekening. Het banktegoed is dus altijd van de erfgenaam.
    Zijn er meerdere erfgenamen dan wil de bank zekerheid hebben en gevrijwaard worden.

    Om een bestaande overeenkomst over te nemen , zie 6:155-159

    Een automatisch incasso volgt uit een overeenkomst. bijvoorbeeld met een nutsbedrijf. Het nutsbedrijf heeft een overeenkomst met de erflater en levert aan de erflater en op basis van een overeenkomst. Ook deze overeenkomst dient in principe te worden ontbonden, door het nutsbedrijf. Immers de erfgenaam is geen partij bij de overeenkomst. Een erfgenaam ‘erft’ niet de juridische inhoud van een overeenkomst. Tot aan het overlijden is het voor rekening van de erflater. Vanaf overlijden voor rekening van de erfgenaam.
    Als men de levering wil laten doorlopen, kan de overeenkomst weer worden overgenomen via 6:155-159 of een geheel nieuwe overeenkomst sluiten. De incasseerder moet dus weten dat zijn contractant is overleden.
    Hetzelfde geldt bij een hypotheekovereenkomst tussen erflater en bank. Blijft de erfgenaam het geleende geld gebruiken totdat de woning is verkocht, treft een nieuwe overeenkomst met een gebruiksvergoeding.

    Voor de rest is het praktijken van de bank.

      CWBoer says:

      Beste Jeannette Max,
      In jouw reactie staat té veel juridisch jargon en onbekende afkortingen. Dit is niet te begrijpen voor niet juridisch onderlegde personen. Je hebt vast gelijk, maar ik heb geen idee wat je wil uitleggen.

    CWBoer says:

    Mijn advies: ga NIET actief de bank(en) informeren over een overlijden van een rekeninghouder. Zij krijgen die info vaak al via de gemeente. De banken blokkeren vaak direct de rekening, óók bij rekeningen op twee namen, en kan je nog niet eens als nabestaande een boodschap doen. Pas als je een verklaring van erfrecht van de notaris hebt ontvangen, ga je hiermee naar de bank en kan je de tenaamstelling, de toegang tot de tegoeden en juiste passen regelen.

    MAX2 says:

    Belangrijk is dat je de bank niet gelijk informeerd en eerst alles voor jezelf veilig stelt. Een bewijs van erfrecht is mooi maar niet gelijk noodzakelijk. Regel het zelf en laat je niet door laaienlchters intimideren.
    Lastig als je emotioneel verdrietig bent maar regel zoveel mogelijk zelf.

    Robbert1960 says:

    Ik heb navraag gedaan bij de ING, omdat ik voor mijn nabestaanden een soort handleiding wil maken wat ze te wachten staat na mijn overlijden.
    Helaas wil de ING niet zeggen welke documenten ze wel of niet eisen.
    Dat bepalen ze pas op het moment van overlijden.
    Het heeft te maken met je saldo of je verplicht naar de notaris moet voor een verklaring van erfrecht na overlijden.
    Waar die grens ligt krijg ik niet te horen.
    Een paar jaar terug was een akte van overlijden nog voldoende.
    De genoemde vrijwaring had ik nog nooit van gehoord.
    Ook hebben mensen tegenwoordig vaak geld op buitenlandse spaarbanken als Raisin.
    Dan wordt het pas echt ingewikkeld.
    Wat meer aandacht voor deze zaken zou niet verkeerd zijn.
    Het lijkt op een gezamenlijk verdienmodel tussen banken en notarissen.