provincies

Deze landen zijn even rijk als de Nederlandse provincies

Nederland is met 17 miljoen inwoners maar een klein landje, toch is onze economie een stuk groter dan veel andere landen in de wereld. Onze provincies alleen al, zijn op zichzelf even rijk als andere landen in hun geheel. Bent u benieuwd welk land even rijk is als uw provincie?

Noord-Brabant

Noord-Brabant is even rijk als Guatemala. De jaaromzet van dit Spaanstalige land is 129 miljard dollar en dat geldt ook voor Noord-Brabant. Dat maakt de gemiddelde inwoner van Guatemala nog niet even rijk als een inwoner van de Nederlandse provincie. In Guatemala wonen namelijk bijna 17 miljoen mensen, terwijl er maar 2,5 miljoen Noord-Brabanders zijn.

provincies

Limburg

Letland komt het dichtst in de buurt van de provincie Limburg. Met een bruto nationaal product van 50,9 miljard heeft Letland 1 miljard meer dan onze zuidelijkste provincie.

provincies

Zeeland

Mauritanië is 350 keer groter dan Zeeland. Toch is de economie van beiden met 16 miljard dollar even groot. De meeste inwoners van het Afrikaanse land verdienen de kost met visserij, hetzelfde geldt voor veel Zeeuwen.

provincies

Zuid-Holland

Zuid-Holland is de rijkste provincie van Nederland. De Zuid-Hollanders hebben een bijna even grote omzet als Oman: 178 miljard dollar. Waar deze golfstaat geld verdient met olie, wordt het grootste deel van de Zuid-Hollandse omzet in de Rotterdamse haven verdiend.

provincies

Utrecht

Het bruto nationaal product van Libanon is 79,5 miljard dollar. Hetzelfde geldt voor Utrecht. Libanon staat in de top 10 van de kleinste landen van Azië. Maar in vergelijking met Utrecht, de kleinste provincie van Nederland, lijkt Libanon, met een oppervlakte van 10.452 vierkante kilometer, toch behoorlijk groot. De oppervlakte van Utrecht is namelijk nog net geen 100 vierkante kilometer.

provincies

Gelderland

Gelderland heeft een bruto nationaal product van 87 miljard dollar. Hetzelfde geldt voor Litouwen, het land met de grootste economie van de Baltische staten. De economie van Gelderland is niet de grootste van Nederland. Toch is de gemiddelde Gelderlander rijker dan een inwoner van Litouwen. De 87 miljard van Litouwen moet namelijk verdeeld worden over 2,8 miljoen inwoners, terwijl dat er in Gelderland iets meer dan 2 miljoen zijn.

provincies

Noord-Holland

Ecuador heeft een jaaromzet van ongeveer 178 miljard dollar. Daarmee is het Zuid-Amerikaanse land bijna even rijk als Noord-Holland. De vlaggen lijken, met de kleuren geel, rood en blauw, ook nog eens op elkaar.

provincies

Flevoland

Zowel de IJslanders als de inwoners van Flevoland verdienen jaarlijks 17 miljard dollar. Alhoewel IJsland qua oppervlakte een stuk groter is dan de Nederlandse provincie Flevoland, heeft Flevoland meer inwoners. De 412.000 Flevolanders verdienen dus net iets minder dan de 354.000 IJslanders.

provincies

Overijssel

Het bruto nationaal product van El Salvador is 48 miljard, daarmee is dit land even rijk als de provincie Overijssel. El Salvador verdient geld met de productie van textiel, net zoals het Overijsselse Twente ooit deed.

provincies

Drenthe

In Drenthe en in Zuid-Soedan is de economie goed voor 18 miljard dollar per jaar. Ondanks dat het Afrikaanse Zuid-Soedan evenveel verdient als de provincie in Noord-Nederland, zijn er maar liefst 22 keer zoveel Zuid-Soedanezen als Drenten.

provincies

Friesland

De omzet van Kirgizië is ongeveer 22 miljard dollar. Hetzelfde geldt voor de Nederlandse provincie Friesland. Wat het Aziatische land nog meer gemeen heeft met de Friezen? Ook de Kirgiziërs houden van schaatsen. IJshockey is een grote sport in het land in Centraal-Azië.

provincies

Groningen

In Tadzjikistan wordt jaarlijks 28 miljard dollar verdiend. Dit verdienen de Tadzjieken voornamelijk met de export van katoen en aluminium. Onder andere de export van gas levert Groningen nagenoeg hetzelfde bedrag op.

provincies

(Bron: Rijksuniversiteit Groningen, Quest.nl)

Geef een reactie