De perverse prikkels blijven

Schimmigheid en geheimhouding binnen de pensioenwereld vormen de voedingsbodem voor diefstal en fraude. Is er iets veranderd of bestaan de ‘perverse prikkels’ nog steeds?

Moreel besef ontbreekt

Mega-salarissen en bonussen zijn nog steeds niet afgeschaft. Pensioenbeleggers wentelen eventuele verliezen nog altijd af op de pensioenpremiebetalers. Moreel besef lijkt te ontbreken. En dit alles onder strikte geheimhouding. Kritische vragen zijn taboe. Cees Grimbergen stelt op een bijeenkomst van de Nationale Pensioendialoog die kritische vragen, maar wordt door staatssecretaris Jetta Klijnsma dringend verzocht de bijeenkomst te verlaten.

Reputatiemanagement

Via reputatiemanagement houdt de pensioenwereld inmiddels de schone schijn op. Op vele congressen wuiven economen en pensioenbeleggers zichzelf en elkaar lof toe. In voor werknemers en gepensioneerden onbegrijpelijke taal probeert de bedrijfstak pensioenindustrie op congressen zijn onmisbaarheid te tonen. Maar in Zwarte Zwanen deel 3 zegt de Amerikaanse pensioendetective Ted Siedle dat schimmigheid en geheimhouding de voedingsbodem voor diefstal en fraude vormen.

Wie redt ons pensioengeld?

Cees Grimbergen probeert in de documentaire in gesprek te komen met de invloedrijke pensioenbeleggers. Waaronder met de machtigste financiële mensen ter wereld, Larry Fink van Blackrock. Blackrock heeft ongeveer 4000 miljard euro van anderen onder beheer, waaronder bijna 200 miljard Nederlands geld. Ook het Pensioenfonds Meubel, waar meubelmakers en standbouwers hun pensioenpremie moeten afdragen, komt aan bod. Op het moment dat Lehman Brothers in 2008 failliet gaat, ligt er meer dan 300 miljoen Nederlands pensioengeld bij de bank. In de documentaire vertelt een betrokken bestuurslid van het fonds wat er in de 7 jaar na het faillissement is ondernomen om het pensioengeld te redden.

Zwarte zwanen deel 3: De perverse prikkels blijven is uitgezonden op 14 juli 2015.

Geef een reactie