acceptgiro

De acceptgiro blijft

Met een acceptgiro betalen blijft mogelijk. De koepel van banken, de Betaalvereniging Nederland, heeft besloten de afschaffing voor onbepaalde tijd uit te stellen. 

Papieren acceptgiro werkt

De papieren acceptgiro zou eigenlijk per 1 januari 2019 niet meer gebruikt mogen worden als betaalmiddel. Hoewel er steeds meer elektronisch wordt betaald, blijkt het definitief afschaffen van de het papieren betaalmiddel niet haalbaar. Vooral ouderen gebruiken deze vorm van betalen nog veel. Ook goede doelen maken nog vaak gebruik van de het papieren betaalmiddel. Zij ontvangen meer donaties als ze de acceptgiro’s in enveloppen naar particulieren sturen. Mensen lijken dan eerder over te gaan tot donatie.

Meer elektronisch betalingsverkeer, minder fraude

Steeds meer betalingsverkeer gebeurt elektronisch. Ondanks die toename is het aantal fraude gevallen in de afgelopen jaren sterk gedaald. In 2016 komt dit bedrag uit op 800.000 euro. Dat is ten opzichte van 2015 een daling van maar liefst 43 procent. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Betaalvereniging Nederland. Klanten lijken zich minder snel te laten misleiden. De voorlichtingscampagne Hang op, klik weg, bel uw bank heeft hier een positieve bijdrage aangeleverd om de consument bewust te maken. Daarnaast investeren banken en betaalinstellingen in beter toezicht op frauduleuze handelingen en lichten de consument daar regelmatig over in.

Er komt een keer een einde aan

In 2016 zijn er 19 miljoen papieren acceptgiro’s ondertekend en verstuurd. Dat is 10 procent van alle acceptgiro’s. Het is nog onduidelijk hoe lang betalen met de papieren acceptgiro blijft. Volgens een woordvoerder van de koepel van banken komt er wel een keer een einde aan.

(Bron: ANP/NOS)

Geef een antwoord

Reacties (3)

  Lioness50 says:

  Hoewel ik zelf de acceptgiro eigenlijk nooit meer gebruik, weet ik dat vele, vooral oudere mensen hem nog wel gebruiken, gewoon omdat ze niet telebankieren. Ze hebben geen computer of vinden het niet veilig genoeg. De acceptgiro moet dus gewoon blijven totdat het gebruik ‘uitgestorven’ is.

  Henk van Stee says:

  Steeds meer mensen gebruiken vaker de mogelijkheid om eerst te kopen en na ontvangst met een digitale acceptgiro te betalen. Ik doe dit eigenlijk zoveel mogelijk omdat er af en toe webwinkels zijn die niet leveren. Deze site is heel handig om webwinkels uit te zoeken: onlinebestellenmetacceptgiro.nl

  keesje39 says:

  Ik ben vrijwilliger bij een kleine stichting. Wij hebben geen alternatief voor de acceptgiro. Ofwel we zouden moeten overgaan tot automatische incasso, wat een smak geld kost en wat bovendien de donateurs dwingt een vast bedrag te doneren. Ofwel we zouden hun jaarlijks een brief met betaalverzoek moeten sturen, wat veel en veel meer werk voor ons als vrijwilligers betekent, en bovendien het risico dat de mensen het gewoon vergeten. Dan moeten er weer herinneringen achteraan. Nee hoor, ik omarm de acceptgiro. Natuurlijk hebben we de mensen meermalen aangespoord om zelf een periodieke betaling bij hun bank in te stellen, maar niet iedereen doet dat.