Dag van de Mensenrechten, handen

Dag van de Mensenrechten

Ieder jaar wordt wereldwijd op 10 december de Internationale Dag van de Mensenrechten gevierd. Deze dag is uitgekozen omdat op 10 december 1948 de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd aangenomen door de Verenigde Naties. 

Een lange weg

Op 10 december 1948 wordt de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens (UVRM) aangenomen door de Verenigde Naties. Het eerste mensenrechtenverdrag dateert uit 1215, het Engelse Magna Carta. In 1581 wordt in Den Haag het Plakkaat van Verlatinghe getekend. Dit verdrag dient als inspiratie voor de Amerikaans Onafhankelijkheidsverklaring die in 1776 is vastgelegd. Deze verklaring is weer de basis voor Verklaring van de Rechten van de Mens en Burger uit 1789 van de Franse Revolutie. Pas in 1941, nadat de Britse schrijver Herbert George Wells een brief aan de zittende Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt stuurt, worden de 4 vrijheden (vrijheid van meningsuiting en godsdienst, vrijwaring van gebrek en vrees) aan de rechten van de mens toegevoegd. De gebeurtenissen tijdens de Holocaust zijn uiteindelijk doorslaggevend voor de vorming van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens in 1948. De UVRM bevat 30 mensenrechten.

Mensenrechten vormen de basis voor alle wetgeving

Mensenrechten zijn rechten die ieder mens toekomen, waar ook ter wereld. Ze zijn er om mensen te beschermen tegen de macht van de staat en moeten ervoor zorgen dat iedereen kan leven in menselijke waardigheid. Dit betekent bijvoorbeeld het recht op vrije meningsuiting en dat de overheid niet zomaar geweld tegen burgers mag gebruiken. Maar ook het recht op onderwijs, op genoeg te eten en een dak boven ons hoofd. Staten hebben in de UVRM met elkaar afgesproken deze rechten voor iedereen te garanderen. Dat betekent dus ook echt voor iedereen ongeacht ras, kleur, geslacht, taal, godsdienst, politieke of andere mening, nationale of maatschappelijke afkomst, welstand, geboorte of enige andere status. De mensenrechten vormen tevens de basis voor alle wetgeving en beleid van de overheid en zijn vastgelegd in de Grondwet en in internationale verdragen.

Waakhond van de mensenrechten

In Nederland heeft het College voor Rechten van de Mens de taak om de naleving van mensenrechten te bevorderen. Ze hebben tevens als functie om het bewustzijn over mensenrechten te vergroten. Zij zijn als het ware de waakhond van de mensenrechten. Want ook in Nederland zijn mensenrechten aan de orde van de dag. Denk bijvoorbeeld aan de zorg voor kwetsbare ouderen, het al dan niet laten meewegen van afkomst bij het kiezen van een sollicitant en de toegankelijkheid van het onderwijs voor leerlingen met een beperking.

Op zaterdag 10 december 2016 wordt op verschillende locaties in het land stil gestaan bij de Dag van de Mensenrechten.

(Bron: ANP/College voor de Rechten van de Mens)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    De rechten van de mens, was een groot goed, welke echter nooit helemaal bewaarheid werden. De mensenrechten waren altijd ondergeschikt aan belangen van het kapitalistisch systeem. Er was altijd een strijd, tussen de, industriele elite, de banken en de Staat, die inmiddels door de Staat verloren is. Tussen 1948 en 1978, werden die rechten enigszins gerespecteerd, door de Staat. Maar vanaf 1978, tot op heden, nemen de rechten van de mens evenredig af met het terugdringen van de macht der Staat. Het geld heeft het weer voor het zeggen. …. Politici zijn, meer dan ooit, marionetten voor de industrie. De industrie en de Staat gaat over lijken als ze geld ruiken. Op dit moment, wordt dit heel zichtbaar, nu de Europese Unie op springen staat. De ene dag wordt er geen zaken gedaan met Rusland en de volgende dag weer wel. Ditzelfde geldt voor: Turkije, Israel en voor Colombia. Landen waar een mensenleven niets waard is. Landen waar vakbondsleden en journalisten vermoord worden. … De overheid mag niet zomaar geweld tegen burgers gebruiken? … Ik kan me heel goed herinneren, dat demonstranten, invalide werden geslagen bij Dodewaart en op andere plekken, in ons land. … Nederland verkoopt wapens aan terroristische landen en verleend humane hulp, op hetzelfde moment. Gekker moet het niet worden. De media is heel selectief met informatie, over volkerenmoord in Afrikaanse landen, Syrie en Palestina en wellicht ook weer in Turkije. Er zit weer gif in ons voedsel, er is weer slavernij. We kunnen dan wel de dag van de mensenrechten vieren, maar mensenrechten zijn een fars. … De Verenigde Naties moeten zich schamen.