Aandacht voor mensenrechten in verpleeghuizen

Ouderen die geen eigen kamer hebben in het verpleeghuis om zich even terug te trekken. Het College voor de Rechten van de Mens noemt dit onmenselijk en vernederend. Teveel ouderen hebben te weinig te doen, zitten binnen en kunnen niet naar buiten, concludeert de organisatie.

Knelpunten

Het College nam 6 verpleegtehuizen onder de loep in de thema’s eten en drinken, persoonlijke verzorging, leefomgeving en invulling van de dag. De uitkomsten toonden ‘knelpunten’. Zo moesten ouderen onder witte hoezen van de instelling slapen, in plaats van hun eigen vertrouwde dekbedhoes. De leefwereld van de ouderen in het verpleegtehuis werd hierdoor minder eigen. In het onderzoek vertelde een bewoner hierom een traan te hebben gelaten omdat het niet meer als zijn ‘geriefelijke huisje’ voelde.

Naakt over de gang

Een ander voorbeeld van een probleemgeval is een oudere man die geen hulp kreeg toen hij naar het toilet moest omdat hij toch iets droeg tegen incontinentie. Ook moest een andere bewoner in het openbaar naakt over de gang naar de douche gelopen worden.

Tijdgebrek

In het rapport geeft het College van de Rechten van de Mens aanbevelingen voor de zorgsector en de politiek. “Bewustwording van de relevantie van mensenrechten in verpleeghuizen door de regering en leidinggevenden van verpleegtehuizen is stap 1”, aldus Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College. Daarnaast is tijdgebrek een belangrijk aandachtspunt. “Gebrek aan personeel in het verpleeghuis mag het naar buiten gaan van cliënten niet belemmeren.” Daginvulling hangt hier nauw mee samen. Staatssecretaris Van Rijn heeft hier inmiddels geld beschikbaar voor gesteld.

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. spooky says:

    ik vind het belachelijk dat er zoveel papieren moeten worden ingevuld, terwijl die tijd goed besteed kan worden voor de mensen
    heb zelf meegemaakt dat iemand in zijn broek moest poepen omdat men geen tijd had om hem op de toilet te zetten , en daar nog uren mee gezeten heeft en dan vinden ze het gek dat het stinkt!!!???ik vind dit mens onterend!! dit kunnen en mogen we niet toelaten minder schrijfwerk en meer mensen op de vloer en wat menselijker tegen de oude mensen of ze nu in een verpleeghuis zitten of dat ze aan dementie lijden er moet op een waardige manier mee omgegaan worden en een eigen kamer moet er ook zijn, dat ze zichzelf terug kunnen trekken als het te druk voor hen wordt of als er familie op bezoek komt niet iedereen hoeft alles te horen wat er gezegd wordt !

  2. Henny Groote says:

    Zo lang mogelijk zelfstandig wonen maar onmogelijk om te verhuizen naar levensloopbestendig huis. Sociale huurwoning nu onbereikbaar. De meeste energiezuinig en gelijkvloerse woning hebben een huurprijs van meer dan € 600 terwijl de max huurprijs voor recht op huurtoeslag € 710 is wordt emand met met alleen AOW geweigerd sinds Jan.2016 voor een huurwoning.
    Alleen mogelijkheid om te huren tot € 580 met AOW.