contract

Contract tekenen zonder de inhoud te snappen: veel mensen doen het

Een contract ondertekenen is een fluitje van een cent, maar snappen wat er écht in dat contract staat? Dat is een heel ander verhaal. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos blijkt dat bijna de helft van alle Nederlanders geen idee heeft waar zij precies voor tekenen als zij eer dergelijk document moeten voorzien van een handtekening.

45 procent snapt er niets van

Iposos doet het onderzoek in opdracht van de juridische dienstverlener DAS en vraagt aan meer dan 1000 Nederlanders of zij weleens een contract ondertekenen zonder dat zij de inhoud snappen. Ruim 45 procent zegt dit weleens te doen, met name bij het ondertekenen van een koop-of huurcontract (34 procent) en arbeidscontract (22 procent). Ook contracten op het gebied van vakantiereizen worden in 11 procent van de gevallen ondertekend zonder deze te snappen. Hetzelfde geldt voor ontslagovereenkomsten. Deze worden in 10 procent van de gevallen niet gesnapt.

De reden voor het niet snappen van de contracten kan gezocht worden in het taalgebruik dat wordt gebruikt in zulke documenten. Ze zijn niet opgesteld in spreektaal, maar bevatten vaak ambtelijk taalgebruik en vaktermen.

Geen hulp nodig

56 procent van alle respondenten raadpleegt geen deskundigen voordat zij een contract ondertekenen dat zij eigenlijk niet snappen. 39 procent doet dit niet omdat zij vinden dat zij geen advies nodig hebben. 28 procent zegt dat zij een adviseur te duur vinden en 17 procent zegt niet te weten waar hij of zij moet zijn voor hulp.

DAS heeft laten weten de uitslagen van het onderzoek zorgelijk te vinden. Volgens de dienstverlener kan een hoop juridisch leed voorkomen worden als mensen wél snappen waar zij voor tekenen.

De kleine lettertjes

Naast het niet snappen van een contract, is ook het niet lezen van een contract een probleem. Uit eerder onderzoek van juridisch adviesbureau JuroFoon blijkt dat de meerderheid van de Nederlanders de zogenoemde ‘kleine lettertjes’ niet leest, waardoor zij niet op de hoogte zijn van eventuele addertjes onder het gras. Ook dit kan zorgen voor juridische problemen.

Zo voorkomt u contractenproblematiek

Om te voorkomen dat u een contract tekent dat u niet snapt, kunt u advies inwinnen bij een jurist. Dit hoeft helemaal niet duur of lastig te zijn, want u kunt gewoon aankloppen bij het Juridisch Loket. Deze overheidsdienst wordt draaiende gehouden door een team van juristen die u kunt bellen met vragen over contracten. Het telefoonnummer is 0900-8020 (0,25 cent per minuut). Als u lid bent van MAX, kunt u ook contract opnemen met onze MAX Ombudsman. Elke werkdag zijn zij tussen 10 en 12 uur te bereiken via 035-677 55 11 (gratis).

Bent u lid van een vakbond en snapt u een arbeidscontract of ontslagovereenkomst niet? dan kunt u in de meeste gevallen contract opnemen met de juridische afdeling van de bond. Daar kunnen zij u helpen met het ontcijferen van de inhoud.

(Bron: Juridisch Loket, Kassa, DAS, ANP, RTL Nieuws)

Geef een reactie