Contant betalen

Contant betalen blijft de komende jaren gewoon mogelijk

Er wordt steeds vaker gesproken van een cashloze maatschappij. Maar er zijn en blijven altijd mensen die liever contact betalen. Voor hen is er goed nieuws, want de komende jaren kunnen we bij de meeste winkels gewoon contant betalen. Dat blijkt uit een onderzoek door De Nederlandsche Bank (DNB) onder winkeliers. 

Contant betalen blijft behouden

Uit het onderzoekt blijkt dat we  bij ruim 95 procent van de winkeliers in Nederland nog steeds contant kunnen betalen. Pinnen wordt steeds populairder en er zijn zelfs winkels waar alleen gepind kan worden. Volgens de DNB is het belangrijk dat contant geld als betaalmiddel blijft behouden, want voor laaggeletterden, ouderen of mensen met een visuele beperking kost pinnen veel moeite. Daarnaast speelt er volgens DNB nog een andere factor een rol en dat is onze kwetsbaarheid. Want mocht er een pin-storing zijn, dan is er zonder contant geld geen betaling meer mogelijk.

In de toekomst meer pinbetalingen

De ondervraagde ondernemers achten de kans op de korte termijn erg klein dat contant betalen niet meer mogelijk is. Op de langere termijn, tot 2022, wordt die kans weer wel wat groter. Maar ook dan kunnen klanten in veel winkels nog steeds met cashgeld betalen, aldus DNB.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    Zo’n vijftig jaar geleden voorspelde iemand mij dat de dag zou komen waarop geld plastic is. Met alle kaarten van banken en instellingen zou je hem vandaag de dag gelijk geven. Met nu in het verschiet de contantloze maatschappij. Gaat uiteindelijk ook gebeuren, denk ik. Wel een beetje vreemd voor een land waar het allemaal draait om contanten. Voorts bracht de DNB nog even een kwetsbaarheid aan de orde. Bij uitval van de pinmolens moet er met klinkende munt of knisperend papier kunnen worden afgerekend. Ik weet er nog een. ’n Kwetsbaarheid. Die van mensen, als ik, waar het van belang is om goed overzicht te houden en niet te struikelen. Mijn stommigheid en zeer lage inkomen, in combinatie met een gemakkelijke kaart of code, zouden al snel een probleem kunnen veroorzaken. Contant, fysiek geld houdt me bij de les. In een land waar ondernemers dikwijls eigenlijk verkrachters zijn die vrijelijk al hun technieken mogen aanwenden om in uw portomonnee te geraken is dat misschien het beste om te zijn. Bij de les!