cashloze

Vraagtekens bij cashloze samenleving

Betalen met contant geld loopt verder terug. Pinautomaten en bankkantoren verdwijnen. Winkeliers en busbedrijven schakelen soms over op pin only. Dat is veiliger en goedkoper, zeggen ze. Toch zweren nog steeds veel consumenten bij contant geld. Om grip te houden op de uitgaven en de privacy. 

Geen pinautomaat meer

In het Gelderse dorp Heerewaarden is geen pinautomaat meer. Wie contant geld nodig heeft, heeft met een probleem. Bijvoorbeeld wie de groenteboer of bakker wil betalen, want die komt daar nog aan huis en accepteert alleen contant geld. “Dit briefje van 20 euro heb ik uit de spaarpot van mijn zoontje gehaald”, zegt een klant van de bakker. “Hiermee betaal ik mijn brood. Ik maak dan dit geld dan weer over naar zijn spaarrekening.”

Voorkeur voor contant

Vooral oudere consumenten hebben nog steeds de voorkeur voor contante betalingen. Wie nog niet handig is met internetbankieren of betaalapps kan niet goed bijhouden hoeveel geld ze uitgeven of hoeveel er nog op de rekening staat. En cash geld is ook handig om de kleinkinderen een cadeautje te geven of de schoonmaakhulp te betalen.

Cashloze samenleving

Desondanks neemt het pinnen in Nederland verder toe; de cashloze samenleving komt er aan. Nog niet zo snel als in de Scandinavische landen. In Zweden bestaat nog maar anderhalf procent van het betalingsverkeer uit contant geld. Bij ons in Nederland nog 45 procent, maar het is de bedoeling dat in  2018 nog maar 40 procent van de betalingen contant gaat. In Meldpunt! worden de voor- en nadelen hiervan besproken met Ancilla van de Leest, voorvechtster van privacy en Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging Nederland.

Verder in Meldpunt!

MAX Ombudsman Rogier de Haan duikt in een pensioenkwestie van 2 mannen die tijdens hun werk arbeidsongeschikt werden. Omdat zij een formulier over een premievrije voortzetting van hun pensioenopbouw niet hadden ingevuld, lopen ze nu duizenden euro’s aan pensioen mis. Terwijl pensioenfondsen eerder beloofd hadden hiermee coulant om te gaan. In de studio reageert Gerard Riemen, directeur van de Pensioenfederatie.

Meldpunt! is te zien op woensdag 4 oktober 2017 om 19.20 uur te zien bij MAX op NPO 2.

Geef een reactie

Reacties (3)

    RABE says:

    Pin is toch veel veiliger????
    Geen vals geld, geen cash voor een overval.
    Geen geld transport met risico’s nodig.
    En voor mensen die cash willen hebben, die kunnen dan naar de automaat.
    En als gelijk met de winkels ook de pinautomaten worden afgesloten!!!!!!!!!!

    Dan wordt het rustiger en veiliger.

    Prettig7 says:

    Laten we in godsnaam niet cashloos worden.
    Ik geef een fooitje aan een bezorger of aan iemand die even iets voor mij versjouwd of aan iemand die iets kleins voor mij repareert. Ook bij de kapper stop ik iets in hun fooienpot
    Maar denk ook aan de ijsboer, de fietsenstalling, een rommelmarkt enz.
    Of de spaarpot van een kleinkind. Of een loempiaatje of oliebol bij het winkelcentrum.

    Ik heb één keer meegemaakt dat de pinautomaat in de supermarkt niet werkte door een plotselinge storing. De meeste mensen moesten hun boodschappen laten staan. Ik niet want ik had wat euro’s.
    Er hoeft maar iets te gebeuren of er komt niets meer uit een pinaotomaat en slaan we straks elkaar de koppen in voor een halfje brood.

    Bovendien hoeft de belastingdienst of andere instantie niet te zien wat ik contant doe.
    Big brother is watching you,

    oosterwijck says:

    Een opstapje naar een geld-loze samenleving. Met het verdwijnen van geld, verdwijnt ook de hebzucht en de strijd om geld, die al miljarden mensen het leven heeft gekost. We zijn er bijna, de 8 rijkste mensen, bezitten nu al de helft van alle geld op deze aarde. Die hebzucht sprint gaat steeds sneller, dus binnen afzienbare tijd hebben ze alle geld en dan is de rol van geld uitgespeeld. Denk maar aan het spel Monopoly, als één van de spelers alles heeft, is de pret voorbij.