guldenbiljetten

Er zijn nog steeds 25 miljoen guldenbiljetten in omloop

Een stuiver, dubbeltje, kwartje, de gulden en natuurlijk ook het tientje, geeltje en de snip; wie kent ze niet? Sinds 2002 hebben we de gulden weliswaar verruild voor de euro, maar wie denkt dat de gulden helemaal verdwenen is, heeft het mis. Want nog dagelijks worden er guldens bij de Nederlandsche Bank (DNB) ingeleverd en er zijn nog 25 miljoen guldenbiljetten in omloop.

Per post

Dagelijks melden mensen zich bij DNB om guldens in te leveren. In 2018 zijn er ongeveer 97.000 briefjes ingeleverd met een totale waarde van omgerekend 4 miljoen euro. Zelfs per post ontvangt de DNB wekelijks nog geld dat mensen in willen leveren. Voor velen is de reis naar de hoofdstad te ver, vandaar per post.

Smeuïge verhalen

Volgens Rob Ruizendaal van DNB horen bij het vinden van die guldenbiljetten soms smeuïge verhalen. Regelmatig worden guldenbiljetten aangetroffen achter schrootjes of in tijdschriften. “En vergis je niet: dat zijn soms behoorlijke bedragen.” Zo had een stukadoor honderden guldenbiljetten achter het behang geplakt als appeltje voor de dorst. Zijn kinderen vonden de biljetten toen zijn huis werd opgeruimd nadat hij in een verzorgingshuis was opgenomen. Hij had weinig vertrouwen in de banken.

Omwisselen

Wanneer u geld wilt inleveren bij de bank moet u een formulier invullen en uzelf kunnen legitimeren. Op het formulier dient u aan te geven waarom u zolang gewacht heeft met het inleveren van de biljetten. Als de bank een vermoedt dat de zaak niet klopt, dan kan de transactie worden geweigerd en kan er melding worden gemaakt bij de fiscale inlichtingendienst.”

DNB schat in dat er nog 25 miljoen guldenbiljetten in omloop moeten zijn. Die kunnen nog tot 2025 en 2032 worden ingeleverd. Kijk op de website van DNB welke biljetten u nog tot wanneer kunt inleveren. Muntgeld kon tot 2006 ingeleverd worden.

(Bron: NOS/NPO Radio 1/DNB)

Geef een reactie