Staatsbon België geld

Belgische staat maakt sparen tijdelijk veel aantrekkelijker, ook voor Nederlanders: wat is de staatsbon?

Geld opzijzetten, het is al lange tijd niet bepaald aantrekkelijk vanwege de lage spaarrente. Maar de Belgische regering heeft hier iets op bedacht: de staatsbon. En daar kunnen ook Nederlanders van meeprofiteren, tot aan 1 september 2023.

Wat is de staatsbon?

De staatsbon is een geesteskind van Vincent Van Peteghem, de Belgische minister van Financiën. Door de uitgifte van deze staatsbon mengt de Belgische overheid zichzelf tijdelijk in de concurrentiestrijd met de banken. Van Peteghem hoopt dat de Belgische banken hun spaarrentes verhogen, net als hun leenrentes. Op die manier moet sparen aantrekkelijker worden voor de consument. “Als je kijkt naar de banken, de rente die de mensen moeten betalen als ze bijvoorbeeld een woonlening afsluiten. Dat die heel sterk gestegen is, terwijl de rentes op die spaarboekjes eigenlijk nog niet aan het volgen zijn”, aldus de minister in het VRT Radio 1-programma De Ochtend. “Gezinnen en alleenstaanden verdienen een marktconform rendement op hun spaargeld.”

Waarom is dit idee zo bijzonder?

Wie zich inschrijft voor deze staatsbon, leent geld uit aan de Belgische overheid. Dit soort staatsobligaties bestaan al langer, maar hebben doorgaans een lange looptijd, van 3 tot 10 jaar. Daardoor is het voor consumenten vaak weinig aantrekkelijk om geld aan de staat te lenen, omdat ze minstens 3 jaar moeten wachten totdat het rendement oplevert. Maar de staatsbon heeft een looptijd van slechts 1 jaar. Bezitters van een staatsbon krijgen het uitgeleende geld na 1 jaar dus al terug, plus rente. Tenzij de Belgische staat tegen die tijd failliet is of niet aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen, al is die kans verwaarloosbaar.

Recessie Nederland kwartaal 1 kwartaal 2 2023
Lees ook: Nederland kampt voor het eerst sinds start coronapandemie met een (milde) recessie: wat betekent dit?

Wat levert de staatsbon na 1 jaar op?

Dat rentepercentage ligt op 3,30 procent bruto en 2,81 procent netto, hoger dan wat de grootste banken aanbieden. Elke ingelegde 1.000 euro levert na 1 jaar dus een extraatje van 28,10 euro op. Bij een langlopende staatsobligatie is het verschil tussen bruto en netto groter. Dat maakt een 1 jaar durende lening met de nieuwe staatsbon aantrekkelijk en toegankelijk voor consumenten. Al moeten ze uiteraard wel veel geld in kunnen leggen, willen ze een noemenswaardige winst boeken. En houd ook rekening met de fiscale regels in Nederland.

Hoe kunt u aan een staatsbon komen?

De staatsbon is beschikbaar voor alle inwoners van de Europese Unie, dus ook Nederlanders. Op de dag van de introductie, donderdag 24 augustus 2023, zijn er al bijna 30.000 inschrijvingen. Deze zijn goed voor ruim een miljard euro. Mocht u interesse hebben, dan kunt u zich nog tot vrijdag 1 september 2023 aanmelden. U kunt 100 euro of een veelvoud daarvan inleggen. Ga dan van tevoren wel goed na hoeveel spaargeld u voor 1 jaar kunt missen. Via deze link ziet u op welke manieren u zich kunt inschrijven. Als u dat via de zogeheten Dienst Grootboeken doet, let er dan op dat die inschrijving 1 dag eerder sluit, op 31 augustus 2023.

Waterschapsbelasting 2024
Lees ook: Uitschieters tot 35 procent: waarom de waterschapsbelasting ook in 2024 fors omhoog gaat

Gaan we dit initiatief ook in Nederland zien?

Het plan van Van Peteghem lijkt al snel zijn vruchten af te werpen. De banken zijn niet blij met de staatsbon en spreken van oneerlijke concurrentie. Maar 4 van hen – Axa, Argenta, Deutsche Bank en Beobank – hebben wel meteen hun spaarrente verhoogd. Eerder in 2023 heeft de Spaanse overheid een vergelijkbaar project gelanceerd. Is er een kans dat dit ook gaat gebeuren in Nederland, waar de spaarrentes van de banken ook niet hoog zijn? Waarschijnlijk niet, zeker omdat de overheid niet het voortouw zal nemen. “Banken zijn commerciële instellingen die zelf gaan over hun beleid, dus ook over de hoogte van hun rentes”, reageert een woordvoerder van het ministerie van Financiën tegenover de NRC.

(Bron: Algemeen Dagblad, VRT, NRC, De Ochtend (VRT Radio 1), De Volkskrant, Financieel Dagblad. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

    KarelvT says:

    Is het iemand al gelukt om vanuit Nederland als Nederlander in te schrijven?

    Identificatie is een probleem. Een aantal opties werken in ieder geval niet.

      mathgoos says:

      Inloggen met optie Europese Id van Nederland : is DigiD

    Macmartin says:

    Je kunt inloggen met het DigiD, maar vervolgens stagneert het als je een Belgisch ID moet invullen. Het proces wordt niet afgerond en men zou het nakijken. Dat duurt ws erg lang

    rikkert says:

    Blijft toch lage rente. Via Raisin (vertrouwd) zijn verschillende mogelijkheden om meer rente te krijgen. Van een spaarrekening (vrij opneembaar 2,65 %) of met een looptijd van halfjaar 3,,85% of 1 jaar 4,2 %..
    Met een mooie app is alles overzichtelijk gemaakt.