oversluitboetes

Banken moeten te hoge oversluitboetes terug betalen

Bij tienduizenden mensen die afgelopen jaar hun hypotheek hebben laten oversluiten is te veel boeterente in rekening gebracht. Per geval gaat het om ongeveer 3000 euro.

Teveel vergoeding

Sinds 14 juli 2016 ziet de (Autoriteit Financiële Markten) AFM erop toe dat banken niet te hoge oversluitboetes rekenen. Over wat precies te hoog is en wat niet is lange tijd onduidelijkheid geweest. Die duidelijkheid is er nu wel en claimorganisatie Oversluitclaim constateert dat banken vaak teveel vergoeding vragen. Per geval gaat het om ongeveer 3000 euro die consumenten terug moeten krijgen, aldus de organisatie die een initiatief is van hypotheekadviseur Ikbenfrits.nl.

Terug betalen

De AFM maakt zelf geen inschatting van de schade van gedupeerden. De financiële waakhond roept banken wel op alle sinds 14 juli vorig jaar te veel geïnde boetes terug te betalen en zegt later dit jaar te zullen checken of dit ook echt gebeurt.

Opnieuw berekenen

ABN AMRO en Rabobank verwachten beide in totaal zo’n 5 miljoen euro terug te betalen, aan een deel van de respectievelijk ongeveer 15.000 en 10.000 klanten die sinds 14 juli 2016 een oversluitvergoeding hebben betaald. ING zegt ook toe de kosten van het oversluiten opnieuw te berekenen, eveneens vanaf 14 juli. Hoeveel geld daarmee ongeveer gemoeid is, meldt ING niet. SNS-moederbedrijf de Volksbank zegt de vergoedingen van ongeveer 2500 klanten te herberekenen. Zij hebben gemiddeld 2900 euro per transactie betaald.

Terugwerkende kracht

De banken geven geen gehoor aan de oproep van belangenclub Vereniging Eigen Huis (VEH), die een “moreel appel” doet om de AFM-leidraad met terugwerkende kracht over een periode van minimaal 5 jaar toe te passen. Volgens de AFM bestonden er voor 14 juli 2016 “geen specifieke wettelijke regels”. Oversluitclaim betwist dit echter en probeert al enige tijd gedupeerden te verzamelen voor een collectieve claimprocedure.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

  1. oosterwijck says:

    Een “moreel appel” doen op bankiers? …. Dat is even zinloos, als aan een blinde vragen: “een brief voor te lezen”? Of, aan een dove vragen: “naar een concert te luisteren”? … Je kunt ook vragen aan een leugenaar: “Zeg eens eerlijk”? …