55-plusser loopt grootste kans op armoede

De groep mensen tussen de 55 en 65 jaar oud loopt het meeste risico om langdurig in armoede te leven. Dit komt door het grote deel dat arbeidsongeschikt is en door werkloosheid afhankelijk is van een uitkering. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Langdurige armoede

Van alle zestigers heeft 12 procent een laag inkomen en bij de helft van hen is dat langdurig. Mensen leven in langdurige armoede als ze minstens 4 jaar constant een laag inkomen hebben. Hoeveel dit inkomen dan is, hangt af van de omstandigheden. Voor een alleenstaande is dit bijvoorbeeld een 1020 euro per maand en voor een echtpaar met 3 kinderen is dat maximaal 2100 euro.

65-plussers

Zodra deze groep met pensioen is, daalt dat risico weer. De 65-plussers met een volledige AOW-uitkering en aanvullende inkomsten zoals pensioen of inkomsten uit vermogen, leven hierdoor vaak boven de armoedegrens.

Geef een reactie

Reacties (10)

  Louis Burgemeestre says:

  De meeste 55 plussers waren allemaal eens Provoś en anarchisten.Altijd geprotesteerd en nooit geleerd. nu zijn ze op de straten al;s bedelaars te vinden, of als grote sterren ons het leven zuur maken, met hun zgn indoctrinagen, voor een betere wereld dat door ze kapot wordt gemaakt.

   RABE says:

   Ik vind dit een beetje onduidelijk, wat betreft het taalgebruik.
   Ik ben nu 63 en weduwe.
   Mijn man was extra verzekerd, dus ik heb het goed, maar zo is het niet voor iedereen.
   Er zijn genoeg ouderen die het niet breed hebben, dus oordeel niet maar kijk waar u kunt helpen.

   J.Noorloos says:

   Een knap staaltje: ‘de meesten die nu protesteren, nooit hebben geleerd, nu bedelaars etc….’ dat heet:
   over 1 kam scheren! Heel veel mensen passen echt niet in dit profiel dat u hier schetst!
   Erg kort door de bocht als je het mij vraagt, ikzelf ben 57, nooit provo of anarchist geweest, en veel vrienden en bekenden van mij ook niet, hard gewerkt voor de tijd dat het mocht duren, getrouwd, gescheiden, 3 kinderen opgevoed en noodgedwongen nu al 20 jaar arbeidsongeschikt, langdurig inkomen onder bijstandsniveau…geen pensioen in het vooruitzicht, benadeeld door pensioenverzekeraar omdat zij beweren het vereviningsformulier niet hebben ontvangen ten tijde van echtscheiding…..hoe bedoel je: de wereld kapotmaken? Steek hand in eigen boezem en hou uw ongenuanceerde uitingen voor u!

  MAXI says:

  jammer, zo’n negatieve reactie, ik voel me absoluut niet aangesproken, in mijn vrienden – en kennis kring, en die is groot, komt geen provo, anarchist of bedelaar voor, dus kijk alstublieft uit wat u beweert, niemand is gelijk.

  peter61j says:

  ik kom dit jaar ongewilt in de wia terecht,
  en ga dus echt flink naar beneden met mijn loon.
  het zal nog moeilijk genoeg worden
  mensen met een grote mond over anderen hebben het zelf vaak nog niet mee gemaakt.
  als ze het dan mee maken,
  is het schelden op de regering.

  Ans Hoogeveen says:

  Als je in de WAO terecht bent gekomen wordt er voor de toeslagen alleen naar het bruto inkomen gekeken terwijl je geen arbeidskorting enz. krijgt en je netto dus ong. 250 tot 300 euro netto minder overhoudt dan iemand die nog werkt en krijg je dus geen huurtoeslag.Dit is o.a. een reden tot armoede. Hoezo dubbel gepakt door de belasting.
  Je uitkering is gebaseerd op je arbeidsverleden maar je wordt gestraft als je niet meer kan werken.

  Dieuwertje Eva says:

  Ik zit over mijn overbrugging van 65 tot 67 in !
  Pensioen waar ik op gerekend hebt ! 30 jaar werken valt ook zo tegen ,
  Ja ik leef ook op de armoede grens

  oosterwijck says:

  Onze politieke leiders, die niet méér zijn als de loopjongens van de internationale banken en multinationals, hebben de opdracht gekregen om de onderhoudskosten van het gepeupel te verminderen. Alleen diegene die nog nodig zijn om het systeem draaiend te houden, worden enig zins ontzien. Alle anderen moeten het ontgelden. Maar één groep wordt extra hard aangepakt, … de ouderen. Die hebben vaak spaargeld of een eigen huis, en dat moet worden afgepakt. Dat doe je hem meest effectief, door ze op 50-jarige leeftijd hun baan en inkomen af te pakken. Vervolgens sluit je de weg af, naar een langdurige uitkering. Daarna pas je de wetgeving aan, dat ze eerst hun eigen huis moeten opeten. En zo bereik je, dat ze tussen het moment van werkloosheid en de pensioendatum, hun hele gespaarde vermogen moeten opeten. Je bereikt daarmee nóg een doel, … zo kunnen ze hun gespaarde vermogen ook niet doorgeven aan de kinderen of kleinkinderen. Politiek is vooruit zien, niet waar?

  En welke politieke partij loopt voorop en schreeuwt het hardst, met deze berovingen? Juist ja, de VVD, … juist de partij, waar de meeste ministers en staatssecretarissen moeten aftreden vanwege gerommel en gerotzooi. Juist de meest oneerlijke partij, die het hardst liegt en bedriegt, treft de burger (lees gepeupel) het hardst met het afnemen van alle verworvenheden, die in het verleden zijn opgebouwd.

  En terwijl onderaan de maatschappelijke ladder, alle arbeiders en loopjongens, zoals huishoudelijke hulpen, politieagenten, postbestellers, bouwvakkers en vrachtwagenchauffeurs, om eens een paar groepen loonslaven te noemen, worden gekort op hun inkomen, komen er aan de top steeds meer managers bij. Die managers krijgen groen licht om hun inkomen te verdubbelen en ook nog eens hun zakken te vullen met fraude. Denk aan manager Staal en zijn vriendjes in het bestuur, bij de woningbouwvereniging in Rotterdam. Zo zijn er duizenden in Nederland, die miljarden aan gemeenschapsgeld stelen uit de kas. Ondertussen worden de loonslaven gekort op hun inkomen en/of hun subsidies voor woonkosten en ziektekosten. Mensen, wordt wakker, doe iets!

  Het wordt tijd dat de burger echt in verzet treed en alle leugenachtige politici het land uit jaagt, voorzien van pek en veren. Ik zie nu al tientallen jaren allerlei protesten en bezwaren voorbij komen, … zonder resultaat. De roof op de burger gaat gewoon door. En de burger doet niets meer dan een keer mopperen, in speciaal daarvoor gereserveerde programma’s.

  Bernd says:

  Fijn deze rechtse regering ikke ikke en de pensionado kan stikken.

  Adriaan says:

  Dit gaat over A.O.W. Toen ik 16 was begon ik te werken en premies af te dragen. 26 jaar geleden een eigen bedrijfje begonnen en de vrouw doet alles in het huishouden, zodat ik ongestoord kan werken in de zaak.
  Het is niet breed, maar we kunnen er van rondkomen. Een extra pensioen was geen geld voor. Voor ons gevoel doen wij de zaak samen. Maar als ik 67 ben, dan heb ik 51 jaar premie betaald, maar dan moeten wij nog 5 jaar wachten op een volledige A.O.W. Is dat rechtvaardig? BEDANKT ALLEMAAL