Geen kerst met familie door contactbreuk

December is een maand van samenzijn. Familie staat vaak op de eerste plek, maar dit is lang niet bij iedereen het geval. 1 op de 5 Nederlanders viert geen kerst met hun verwanten. Dat blijkt uit de familiemonitor van Netwerk Notarissen.

Contactbreuk

Een reden voor het niet samenzijn met kerst kan zijn dat het contact verbroken is. In diezelfde monitor lezen we namelijk ook dat bijna de helft van de Nederlanders geen contact meer heeft met een of meer familieleden. Dat komt meestal door ruzie over geld en erfenissen. Ook het overlijden van ouders kan leiden tot een gespleten familie.

Onterven

De meeste breuken vallen tussen broers en zussen, geeft 69% van de ondervraagden aan. Tussen ouders en kinderen is het contact in 16% van de gevallen verbroken. Dat is een drijfveer voor ouders om hun kroost te onterven. Maar ook bemoeiallen worden niet gewaardeerd. En wanneer ouders het gevoel krijgen dat er alleen achter hun geld aan wordt gezeten, besluiten zij ook vaker om een eigen kind te onterven.

Geldzaken

Een kwart van de families leent geld van of aan elkaar. Dat geld wordt in de meeste gevallen gebruikt voor de woning; een huis kopen of verbouwen. Het feit dat hiervoor bijna nooit een leningscontract wordt gebruikt, zorgt ook weer voor ruzie in de familie.

Verzorgen

In de monitor werd ook gevraagd hoeveel kinderen hun ouders in huis zouden nemen als zij niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. 9% gaf aan dit over te hebben voor hun vader en/of moeder. Bij de rest weerhoudt de angst op minder privacy ze ervan om deze taak op zich te nemen.

Geef een reactie

Reacties (2)

 1. peter61j says:

  ik heb ook geen contact met famielie meer.
  door een slechte jeugd.
  en bij elke verjaardag horen ,
  hoe goed het vroeger was
  dat is balen
  ik heb geen ruzie met mijn grote fam
  maar ik hoef ze ook nooit meer te zien.
  niet alles is geweldig met een grote fam.
  dan leef ik nog liever helemaal alleen.

 2. Dreumes says:

  onze zoon zien wij ook al 11 jaar niet meer
  hij maakt ons gewoon zwart bij iedereen
  de familie haalt hij ook al door het slijk