Waar is de hoop?

Er lijkt geen einde aan te komen. Het zoveelste bloedbad in Frankrijk. Een staatsgreep in Turkije, gevolgd door grote onrust onder Turken in Nederland. Schietpartijen in Amerika. Een schietpartij, 2 steekincidenten en een zelfmoordaanslag in 1 week in Duitsland. Waar is de hoop op betere tijden?

Angst en onrust

Het geweld komt onze kant op. Zo voelt het. En dan maakt het niet uit of het verwarde eenlingen of IS-terroristen zijn. Het voedt de angst en de onrust hier. Wat voor wereld staat onze kinderen te wachten? Vast staat dat het ‘wij/zij’-denken hier groter is dan ooit.  We hadden al die vluchtelingen niet moeten binnenhalen, vinden velen. Hoe moeten we reageren op dat toenemende geweld? En waar blijft de hoop dat redelijkheid, wijsheid en goeie wil de mensheid uiteindelijk verder brengen?

Aan het woord

In Hollandse Zaken komen diverse gasten aan het woord.

Fred Beekers is mede-oprichter van Artsen zonder Grenzen en van Resto van Harte, een keten van eetgelegenheden in achterstandswijken. Hij kent de jongens die kunnen ontsporen en radicaliseren. “Ze zijn onthecht, ontworteld en voelen een immense haat in zich. Zonder begrip, participatie en integratie zullen nog meer aanslagen volgen.”

Marja Ottens, moeder en oma, bespeurt in haar eigen wijk in Gouda vijandigheid jegens haar, onder meer van inwoners van Marokkaanse komaf. Ze vreest voor aanslagen en maakt zich zorgen over het vrije leven in Nederland. “Ik vind het knap eng worden. Ik krijg langzaam het gevoel dat onze vrijheid en mijn vrijheid als vrouw wordt afgenomen.”

Ron Boers (Raadslid ONS Vlaardingen). “Psychologen zeggen dat de kans groter is dat je overlijdt door een blikseminslag, dan door een terroristische aanslag. Daarom zou je niet bang hoeven te zijn. Een waardeloze opmerking vind ik dat, terroristische aanslagen gebeuren steeds vaker en komen bovendien dichterbij. Logisch dat mensen bang zijn!”

Sahand Sahebdivani is op 3-jarige leeftijd in 1983 met zijn ouders en broer vanuit Iran naar Nederland gevlucht. Deze verhalenverteller werkt nu op de Amsterdamse Rederij Lampedusa waar vluchtelingen originele vluchtboten van Lampedusa besturen voor gasten terwijl Sahand verhalen vertelt over vluchtelingen. “Als al dat terreurnieuws op me afkomt denk ik wel: ik moet de mensen als mensen blijven zien. Ik moet blijven openstaan voor de verhalen van deze personen.”

Hollandse Zaken

Het programma Hollandse Zaken staat voor live-televisie en behandelt kwesties die verder gaan dan de actualiteit van de dag. Dilemma’s rond de liefde, opvoeding en relaties, maar ook de ondraaglijke kant van dementie en overbelaste mantelzorgers. Hollandse Zaken is een van de weinige televisieprogramma’s waar de gewone burger aan het woord komt. De ‘bestuurlijke elite’ schuift alleen bij noodzaak aan.

Hollandse Zaken is te zien op woensdag 27 juli 2016 om 21.10 uur op NPO 2.

Discussieer mee over dit onderwerp! Om de discussie vriendelijk te houden heeft MAX Vandaag een aantal spelregels opgesteld.

Geef een antwoord

Reacties (8)

 1. oosterwijck says:

  De hoop is weggezakt in berusting

  Aanslagen gaan tot het dagelijks straatbeeld behoren. Aanslagen hebben een tweevoudige oorzaak, de ene oorzaak: Al 6000 jaar lang vindt de mens dat andersdenkenden gedood moeten worden. Dat was o.a. de oorzaak van het uitroeien van de Neandertaler. Nog maar 300 jaar geleden, werden in Nederland, mensen op de brandstapel gezet, omdat ze andersdenkend waren. En dat complete godsdienst gemeenschappen, naar Amerika verhuisden. Er is nu nog één godsdienst over (met een stuk of 6 onderverdelingen), die bloeddorst prediken, gun die mensen nog 300 jaar lang kelen doorsnijden en bommen gooien. Ze moeten ook de tijd krijgen om milder te worden. … Alle godsdiensten moeten uiteindelijk verdwijnen uit de geest van de mens. Geen andere oorzaak heeft zoveel doden gekost als godsdienst. De andere oorzaak: Met het eind van de industriele revolutie is de geborgen maatschappij structuur verdwenen. Er is geen samenhang meer van rangen en standen. En er komen steeds meer grote groepen ontheemden, die elders een bestaan op moeten bouwen, omdat hun eigen omgeving geen enkele perspectief biedt. Terwijl er een steeds grotere overbevolking op de planeet is. De machtigen der aarde pakken steeds meer van de ondergeschikten. Eigenlijk moeten we naar het oude USSR systeem, waar geen plaats was voor religie, en standenverschillen. Dan blijft nog over: corruptie en hebzucht. Daar heb ik nog geen duidelijke oplossing voor, dat zit vast in de genen van de mens.

 2. Hanneman says:

  Voor dat genetisch bepaalde probleem is wel een “deeloplossing”. Bij alle volgende verkiezingen géén stemmen naar de VVD, CVVDA, VVD66, PVVDA of de kleine ondersteunende GPVVD en aanverwante religieuze clubjes.

 3. Paula Klootwijk says:

  twee geloven op 1 kussen daar slaapt de duivel tussen.Dit gold in mijn jeugd al .Verkering tussen een katholiek en christelijk persoon was onmogelijk, werd verboden in vele families.
  Dit geldt nu ook tussen Islamieten en Nederlanders. Het ene geloof veroordeelt het andere, laten we hopen dat tussen deze geloven ook rust komt, wat ik niet denk, want we hanteren andere normen en waarden.
  Ik zie het dan ook duister in en vind dat het een nare, angstige tijd is.Oplossing is denk ik, ga leven in een land waar de waarden voor iedereen hetzelfde is, kom niet naar Nederland alleen om geld te verdienen, zo zul je nooit rust vinden.

 4. oosterwijck says:

  Het wij-zij denken werd opnieuw bevestigd, toen ik de laatste uitzending van Zembla zag. Daar werd weer eens benadrukt dat wij (loonslaaf en belastingbetaler) ernstig worden benadeeld door Zij (de uitverkorenen). De regering, Staat der Nederlanden, laat volstrekt onwerkbare fake computerprogramma’s maken door Capgemini (ook een Uitverkorenen bedrijf) voor vele honderden miljoenen (misschien wel meer als een miljard) voor de SVB en UWV. Duidelijk is dat verantwoordelijken smeergeld hebben aangenomen, van Capgemini, om het Nederlandse volk te benadelen. Het mormel Kleinsma verdedigde die shit zooi in de Tweede kamer met vervalste cijfers, waardoor het lijkt, dat er maar enkele tientallen miljoenen zijn weggegooid. Ze treft geen enkele maatregel tegen de niet functioneren uitverkorenen, die totaal gefaald hebben. Terwijl ze drommels goed weet dat het honderd keer meer weggegooid belastinggeld bedraagt, aan een corrupt buitenlands bedrijf. Later heeft een Nederlands bedrijf, een totaal nieuw en goed functionerend systeem gemaakt, voor nog geen 8 miljoen. En buiten dat weggegooid geld, zijn ook nog eens miljoenen Nederlanders, met een: PGB, WW, Kinderbijslag en AOW jaren lang getreiterd en tot wanhoop gebracht. Kortom, samengevat: Er wordt ongeveer een miljard belastinggeld verspild, waarmee miljoenen Nederlanders hun levensgeluk ontnomen wordt. … Mensen wordt wakker en accepteer deze corrupte VVD regering niet langer. Het ene na het ander corruptieschandaal valt op de mat. In Irak wordt je voor minder gestenigd of opgehangen.

  1. Bejon says:

   Je bevestigt zelf het wij-zij denken, toch?

 5. Bejon says:

  L.S.
  Ik heb me weer eens gestoord aan de hijgerige manier waarop dit programma (in dit geval 27 juli) telkens weer schijnt te moeten verlopen. De presentator die ook steeds denkt snel te moeten praten, maakt zich daar te vaak schuldig aan. Maar wij als kijkers zijn niet alleen geïnteresseerd in snel en schreeuwerig. Zeker niet als er zulke belangrijke zaken worden behandeld als terrorisme en integratie. Terrorisme, Turken, Marokkanen, de coup in Turkije, alles wordt op op een hoop gegooid en er wordt vervolgens een half uurtje hard in geroerd. Er is al helemaal geen plek voor nuancering. Ik denk dat het beter en rustiger kan. Misschien eens wat minder mensen aan het woord laten, waardoor er wat meer kans is dat die hun zinnen kunnen afmaken. Jullie maken je als media steeds vaker schuldig aan stemmingmakerij met dit soort programma’s die op zichzelf interessant lijken, maar door hun uiteindelijke vorm en inhoud niets toevoegen.

  Ik hoop dat jullie iets doen met deze opmerkingen, ik schrijf ze op, veel mensen met wie ik spreek denken er hetzelfde over maar laten het niet weten. Het is goed om eens terug te koppelen.

  1. MAX Vandaag says:

   Beste Bejon, hartelijk dank voor uw reactie. We hebben het doorgegeven aan de redactie van Hollandse Zaken.

 6. Hanneman says:

  Dat meneer Oosterwijck hier met vrij grove kwast zijn visie op de wereldgeschiedenis schildert is wel waar. Ik ben te ongeschoold om daarvan iets te bevestigen of te ontkennen.
  Maar ik geloof niet dat hij er op uit is om het wij/zij denken te bevorderen. In de kijkglasaflevering over dit onderwerp is nuancering misschien niet het eerste wat je opvalt maar het is een beetje een kijk op een samenleving die inderdaad steeds verdeelder reageert op allerlei kwesties van belang. De mensen die sussen versus de mensen die het uit willen schreeuwen. Eenieder wil aan het woord. En meneer Grimbergen moet zien alles een beetje te kanaliseren. Dát, gezien in het licht van de omvangrijke problemen waarmee deze samenleving zich geconfronteerd ziet, is een héle kunst en heeft met stemmingsmakerij of excelleren als snelle prater niets te maken.