Waar bent u het gelukkigst?

Waar voelt u zich het gelukkigst? Op het werk, thuis of in het bos? En waarom is dat dan zo? Onderzoekers van de universiteit in Wageningen doen onderzoek naar waar mensen zich het gelukkigst voelen en nodigen iedereen uit om mee te doen via de app HappyHier.

HappyHier

HappyHier is een burgeronderzoek van Wageningen UR dat op zoek gaat naar een antwoord op de vraag waar mensen zich gelukkig voelen of juist niet. Geluksonderzoek laat zien dat onze omgeving deels ons geluk bepaalt. Maar over de variatie in geluk binnen Nederland en de factoren die dit bepalen, is weinig bekend. Met behulp van geluksscores van mensen op verschillende plekken, willen de onderzoekers het inzicht vergroten in de betekenis van kwaliteit van de leefomgeving voor mensen.

Het onderzoek

Door mensen regelmatig enkele vragen over hun geluk te laten beantwoorden op de plek waar ze op dat moment zijn, willen de onderzoekers het inzicht vergroten. Deze vorm van onderzoek is tegenwoordig mogelijk omdat de meeste mensen een smartphone gebruiken. De studie moet bijdragen aan een leefomgeving die mensen gelukkiger maakt. Volgens onderzoeker Hans Farjon van Wageningen UR is het belangrijk om te weten waar mensen zich lekker voelen, om steden en landschappen goed in te richten. Beslissingen daarover worden volgens Farjon nog te veel gebaseerd op werkgelegenheid en kosten. Veranderingen (lege winkelstraten, windmolens, nieuwe wegen) dragen daardoor niet altijd bij aan het geluk van de bewoners.

“We weten wel dat natuur mensen gelukkig maakt. We weten ook dat mensen op hun werk minder gelukkig zijn dan thuis. Maar we weten bijvoorbeeld nog niet of mensen zich op het strand fijner voelen dan in een bos en waarom dat dan zo is. En hoe verandert het geluksgevoel als iemand weggaat van je werk? En is dat bij mannen en vrouwen hetzelfde?”, aldus Farjon.

Meedoen?

Iedereen kan aan dit unieke experiment meedoen. Diegene die de app HappyHier installeert, krijgt een maand lang een paar keer per dag, via deze app, enkele vragen voorgelegd met het verzoek die ter plekke te beantwoorden. Dat kan thuis zijn, op het werk, maar ook buiten tijdens een fietstocht of wandeling in het bos of in de stad.

Download de app HappyHier voor uw iOs-besturingssysteem
Download de app HappyHier voor uw Android-besturingssysteem

Meer informatie over HappyHier vindt u op de website van de Wageningen UR

Geef een reactie