ede

Inwoners Ede zijn het gelukkigst

Inwoners van de gemeente Ede (Gelderland) zijn de gelukkigste mensen van Nederland. Dit staat in het nieuwe boek Atlas voor Gemeenten, waarvoor speciaal onderzoek is gedaan naar het geluksgevoel van inwoners in alle gemeenten van Nederland.

Geluk in Ede

Uit het onderzoek blijkt dat 89 procent van alle mensen die in deze gemeente woont, gelukkig is. Dit komt omdat er relatief veel christelijke mensen wonen van 65 jaar of ouder die in het bezit zijn van een koopwoning. Deze aspecten zorgen volgens de Atlas voor een groot geluksgevoel. Ook het feit dat zij vaak hoogopgeleid zijn en geen thuiswonende kinderen meer hebben, speelt mee.

Rotterdam

Het ongelukkigst zijn mensen die in grote steden wonen. Mensen trekken hier relatief vaak heen om hun geluk te vinden, maar dit lukt niet altijd. De inwoners van Rotterdam zijn over het algemeen het meest ongelukkig. 18 procent van de mensen die hier wonen, zegt zich eerder ongelukkig dan gelukkig te voelen. Dit komt omdat er in deze gemeente relatief veel 35- tot 64-jarige arbeidsongeschikten wonen die afkomstig zijn uit een islamitisch land.

Geluksfactoren

Naast de bovengenoemde aspecten, zijn er volgens de onderzoekers van de Atlas voor Gemeenten nog veel meer aspecten die zorgen voor een gelukkig of juist ongelukkig gevoel. Zo blijkt dat goed openbaar vervoer, veel voorzieningen en betaalbare woningen in een gemeente zorgen voor meer geluk. Ook de aanwezigheid van natuur in de woonomgeving heeft een positief effect op het geluksgevoel.

Daarentegen zorgen veel files en drukte voor stress en daardoor voor een ongelukkiger gevoel. Ook een laag inkomen is niet bevorderlijk, net als een heel hoog inkomen.

(Bron: Atlas voor Gemeenten, ANP, NOS, Trouw)

 

Geef een reactie