Vergoeding oppassende grootouders ter discussie

Minister Asscher wil onderzoeken of opvang door familieleden kan worden uitgezonderd van kinderopvangtoeslag. Opa’s en oma’s die op hun kleinkinderen passen en hiervoor een vergoeding krijgen, raken deze mogelijk kwijt.

Kwaliteit

Als de regering de vergoeding loskoppelt, komt daarmee 75 miljoen euro vrij. Asscher wil dit geld gebruiken om de kwaliteit van gastouderschap in de kinderopvang te verbeteren. Het kabinet komt najaar 2016 met een plan waarin het voorstel verder wordt uitgebreid. Nederland blijft achter op het gebied van begeleiding van gastouders. Daarom komt de minister nu met maatregelen om onze positie te verbeteren.

Opvanginstellingen

Ouders kunnen kinderopvangtoeslag krijgen voor opvang die plaatsvindt in 2 soorten opvanginstellingen. Het geregistreerd kindercentrum, bijvoorbeeld een kinderdagverblijf, en een geregistreerde gastouder via een geregistreerd gastouderbureau. In die laatste categorie kunnen ook grootouders zich registreren.

Voorwaarden

Aan het gastouderschap zitten alleen wel voorwaarden verbonden. Zo dient een gastouder in het bezit te zijn van een mbo-diploma Helpende Zorg en Welzijn of een vergelijkbare opleiding, een EHBO-diploma en een Verklaring Omtrent Gedrag. Ook doet het geregistreerde gastouderbureau een veiligheidscheck in het huis van de toekomstige gastouders en moeten zij een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Ook mag er alleen op maximaal 4 kinderen tegelijk tussen de 0 en 12 jaar gepast worden in het eigen huis.

Toeslag

Het bedrag dat gastouders krijgen wordt gezien als officieel inkomen. Daarom kiezen veel grootouders ervoor om zich niet te laten betalen aangezien het invloed heeft op de toeslagen die zij ontvangen, zoals zorg- en huurtoeslag.

Geef een antwoord

Reacties (3)

 1. ineke18 says:

  Als je een dag per week oppast is dat niet nodig. Wij doen dat al jaren met veel plezier.

 2. Vermeer says:

  Wij als grootouders hebben vaak opgepast,maar altijd met liefde gedaan.
  Wij hebben er dus ook nooit geld voor ontvangen,maar ik kan me nu begrijpen,dat als grootouders oppas ouders worden ze er nu geld voor vragen,want de z.g.officiele kinderopvang wordt mede door de regering mede betaald.
  Maar dat de grootouders er nu allerlei diploma,s moeten halen kan er bij niet in.zij hebben eigen kinderen opgevoed weten dus hoe ze met kinderen om moeten gaan.
  Maar dat de Kinderopvang wel diploma,s moet halen is omdat het vaak jongeren zijn die dat runnen en die hebben geen jarenlange ervaring met kinderopvoeding.
  Dat is mijn idee over de kinder opvang

 3. Edeniet says:

  Wij vinden het onvoorstelbaar dat Oma’s en Opa”s als die op hun kleinkinderen passen daar voor een vergoeding willen of krijgen.Wij hebben zelf op onze kleinkinderen zo’n 12 jaar opgepast, met heel veelplezier.
  Onze kleinkinderen zijn inmiddels 20 en 18 jaar en komen nog elke week bij ons eten. Dat vinden wij nu heel fijn.