Grootouders op het strand met hun kleinkinderen. Kunt u een vergoeding vragen voor het oppassen?

Kunt u een vergoeding vragen om op de kleinkinderen te passen?

De meeste grootouders vinden het geweldig om op de kleinkinderen te passen. Gezellig samen gaan wandelen, naar de speeltuin of koekjes bakken. Het is echter wel tijdrovend, zeker als u meerdere kleinkinderen heeft. Is het redelijk om een vergoeding te vragen voor het oppassen?

Maak het bespreekbaar

Op de kleinkinderen passen is een dienst in de privésfeer, die u uit goede bedoelingen verleent. Het wordt echter snel een vaste afspraak. In dat geval is een vergoeding geen gekke gedachte. Hoe leuk het oppassen ook is, het kost wel veel tijd. Vaak zijn dit vaste dagen of dagdelen die u niet anders kunt invullen. Bovendien bespaart uw kind ook veel geld door de kinderen naar u te brengen, in plaats van naar de kinderopvang. Daarom is het niet onredelijk om hier een vergoeding tegenover te stellen. Niet iedere grootouder zal een vergoeding nodig vinden, maar het is wel goed om hierover te praten. Op deze manier voorkomt u onderlinge spanningen.

Het is in ieder geval verstandig om afspraken te maken over het kostenplaatje. Dit geldt niet alleen voor een eventuele vergoeding, maar ook voor kosten die u maakt aan reizen, boodschappen of een dagje uit met de kleinkinderen. Een afspraak kan bijvoorbeeld ook zijn dat de grootouders naar het huis van hun kind gaan om op de kleinkinderen te passen. Dan kan uw kind de boodschappen alvast in huis halen en hoeft u naderhand niet zelf alles op te ruimen. Nadeel hiervan is wel dat u naar het huis van uw kind moet reizen, maar als die in de buurt woont is dat geen (groot) probleem. In een eerder artikel geven wij nog meer tips om het op uw kleinkinderen passen goed te laten verlopen.

Subsidie aanvragen

In sommige situaties kunt u zelfs een subsidie krijgen om op de kleinkinderen te passen. Hier zijn wel meerdere eisen aan verbonden. U moet geregistreerd staan als gastouder in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK), dit moet via een gastouderbureau. Om hiervoor in aanmerking te komen heeft u een geschikt diploma nodig. In artikel 10 van de Wet kinderopvang kunt u zien welke diploma’s dit zijn. Verder heeft u een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en een geregistreerd certificaat Eerste Hulp aan Kinderen nodig.

Let wel op voordat u zich als gastouder inschrijft. Het geldt namelijk als inkomen waarover u belasting  moet betalen. De extra inkomsten die u als gastouder verdient, kunnen van invloed zijn op andere toeslagen, zoals de huur- of zorgtoeslag. U mag naast uw AOW bijverdienen, maar extra inkomsten moet u wel opgeven bij de belastingdienst. Komt het bedrag boven de belastingvrijevoet, dan moet u daar inkomstenbelasting over betalen.

(Bron: Margriet, Yoopies, Opa ’n oma, Rijksoverheid. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

  Dirck says:

  Als oppas Opa heb ik vaak hogere kosten!
  De Camper is leuk, 6 kleinkinderen in 2 personen bed gaat prima,
  Maar de reisverzekering, eten, drinken en pretparken kosten ook veel bij 8 personen!
  De brandstof is hetzelfde maar de Toeristen belasting is wel 4x hoger dan als ik met Partner ga.

  Ook mijn zwembad, de filters zullen bij geen 2 maar 8 personen 4x vaker gewisseld moeten worden!
  En de warme Douche zal ook 4x meer warm water vragen!

  Met 8 personen zal de wasmachine naast meer zeep en vaker draaien ook eerder stuk gaan.
  Vaatwasser dagelijks overvol en rest maar even op de hand dan maar of 2e keer draaien?
  En ook de boodschappen halen, normale auto is max 5 pers… en Camper is 3x hoger verbruik per km en lastiger plek vinden gezien lengte en breedte!

  Ook is bij de plaatselijke aanschuif Chinees (lopende buffet) dit geen €32 maar €72,-voor 6 kinderen zonder drankjes!
  Ja kinderen onder 8 jaren half geld!
  Drankjes wel volle prijs.
  Ook die €104 mag ik Pinnen met Triodos pasje dat nu daar wel werkte na Update !

  Ik kreeg onkosten vergoed maar verdiende €0,00 hieraan!
  Dus de toeslagen en belastingen is geen probleem.

  Ook is even winkelen voor verkopers een ramp.
  De nieuwe keuken en zij weten dat Opa geen merkloze dure inbouw zooi wilde maar huidige integreren!
  Geen koelkast + duur meubel want dan is deze buitenkant geen 60 maar 54 cm en binnen ook 10% kleinere maar wel 30% duurdere!
  Ook het meubel zelf nog dus RVS er tussen en de Miele van nog geen 2 jaren oude kan langer mee dan Uw rotzooi!
  Ja, 6 kinderen en ik vind alles prima.
  Na boze “deskundige” maar een IKEA gehaald, daar accepteren ze wel oppas Opa die kleinkinderen alle maten mee geeft en hij mag alles invoeren in Desktop.

  Ik hoefde alleen maar te tekenen!
  En bij afhalen, zelfde Chaos want zij doen de kleine doosjes in de aanhanger, ik heb Reuma dus tilde niets!
  Ja, IKEA accepteerde wel serieuze klanten van 8 jaren of jonger!
  Ouders kunnen zonder oppas werken of rustiger thuiswerken!

  Gastouder en inschrijven ? Nee, dat geeft verplichtingen en gezien leeftijd kan het elk moment omslaan!
  De LRK subsidie voorwaarden gelezen en thuis kan dat, maar niet als je met 6 kleine van meerdere ouders op vakantie ging in Camper!
  Het is veel extra administratie en inleveren gegevens en bewijzen en ik haat dat extra werk.

  Ook krijg je dan de vraag of mijn zwembad permanente controle heeft en niet te diep is voor hun?
  De LRK + alle regels terwijl de jongste al zonder bandjes kan zwemmen!
  Ze houden elkaar ook in de gaten.

  En is die tafel nog beschikbaar?

  johanna78 says:

  Er zijn ook grootouders die dat oppassen helemaal niet leuk vinden, ze zijn hun vrijheid kwijt. Er over praten durven ze niet, bang om ruzie te krijgen. Tsja, wie zegt nou nee tegen de kinderen die hiermee veel geld besparen op opvang. Ik ken ook grootouders (gelukkig) die dit wel doen en zeggen “reken niet op mij voor oppas” . En ze hebben gelijk. Veel grootouders maken nog deel uit van de maatschappij door werk (vrijwillig of betaald) en hobby’s en hebben geen zin en tijd om op te passen.

  masawi says:

  In 1976 stopten de meeste vrouwen met werken als ze zwanger waren. Ik bleef in het onderwijs werken na de geboorte van mijn eerste kind. Verdiende 800 gulden per maand en gaf de helft aan mijn moeder die oppaste.

  Fenne05 says:

  Toen ik een kleinkind kreeg, vond ik het heerlijk om één dag in de week op te passen. Ik werkte niet meer en verdiende dus ook niets op die dag. Ik heb er nooit over gedacht om een vergoeding te vragen; dat ik op deze manier een goede band kon opbouwen met mijn kleindochter en later ook met de andere kleinkinderen was me meer waard dan geld. Ik heb er veel waardering voor gekregen en ook de band met mijn eigen kinderen werd zo versterkt. Geld is alleen belangrijk als je het heel hard nodig hebt, naar mijn mening.