Ruud Lubbers

Uitvaart Ruud Lubbers dinsdag 20 februari

De uitvaartdienst van de woensdag 14 februari 2018 op 78-jarige leeftijd overleden oud-premier Ruud Lubbers is dinsdag 20 februari in Rotterdam. In de katholieke Laurentius- en Elisabethkathedraal. Een woordvoerder van de familie heeft dat namens de familie laten weten. 

Slechte gezondheid

Volgens de zegsman ging het al een tijdje niet goed met de gezondheid van Ruud Lubbers: “daarom heeft hij ook niet deelgenomen aan het programma Kijken in de ziel, met oud-premiers in de hoofdrol. Coen Verbraak heeft voor dat programma wel Dries van Agt, Wim Kok en Jan Peter Balkenende geïnterviewd. Ruud Lubbers is gestorven in aanwezigheid van zijn vrouw en kinderen in zijn woonplaats Rotterdam. Wie afscheid wil nemen kan maandag 19 februari terecht in de katholieke Laurentius- en Elisabethkathedraal in Rotterdam. Het publiek is daar welkom tussen 13.00 en 19.00 uur en er ligt een condoleanceregister in de kerk. Voor genodigden is er dinsdag om 12.00 uur een besloten herdenkingsdienst in dezelfde kerk aan de Mathenesserlaan. Aansluitend is de begrafenis in familiekring.

Vlaggen half stok

Op hoofdgebouwen van de overheid hangen dinsdag de vlaggen halfstok in verband met de uitvaart van Lubbers. Dat blijkt uit de vlaginstructie die minister-president Mark Rutte heeft vastgesteld.

Der Macher

Lubbers geldt als één van de belangrijkste politici van na de oorlog. De christendemocraat is van 1982 tot 1994 leider van 3 kabinetten geweest en is daarmee de langstzittende premier van Nederland. Daarvoor is hij minister en fractievoorzitter van het CDA. Der Macher luidt één van zijn bijnamen, vanwege zijn gave voor elk probleem met passende oplossingen te komen. Zijn dood leidt tot veel reacties uit de politiek en daarbuiten. Daaruit blijkt dat hij vooral herinnerd wordt als de man die 12 jaar premier is geweest en ervoor gezorgd heeft dat Nederland de crisis te boven is gekomen. CDA-fractieleider Sybrand Buma benadrukt: “een hele generatie Nederlanders groeide op in de tijd dat hij minister, fractievoorzitter en premier was.” Buma vindt dat Nederland Lubbers veel dank is verschuldigd voor de “doortastende en kundige wijze waarop hij ons land uit de diepe crisis van de jaren 80 heeft geloodst.”

Herdenking

De Tweede Kamer herdenkt Ruud Lubbers na zijn uitvaart volgende week dinsdag. De datum is nog niet bekend, maar al wel duidelijk is dat Kamervoorzitter Khadija Arib een toespraak houdt.

In verband met het overlijden van Ruud Lubbers is aflevering 2 van Nederland op film komen te vervallen. Deze uitzending zal ná aflevering 6, op 21 maart 2018 om 20.45 uur alsnog worden uitgezonden op NPO 2.

(Bron: ANP)

Geef een reactie