Pleeggrootouders

Tekort aan pleeggezinnen, ook pleeggrootouders zijn van harte welkom

Van de ruim 22.000 pleegkinderen in Nederland is van 4.000 bekend dat zij bij hun grootouders wonen. Dat ook dit een optie is, wordt soms over het hoofd gezien. Daarom heeft Stichting Belangenbehartiging Pleeggrootouders Nederland 6 november uitgeroepen tot de Dag van de Pleeggrootouders.

Te traditioneel beeld

Ruim 700 kinderen in Nederland wachten op een pleeggezin. Jaarlijks zijn er 3.500 nieuwe pleeggezinnen nodig, maar het aantal nieuwe pleegouders neemt al jaren af. “Mensen hebben een veel te traditioneel beeld van een pleeggezin; een man en een vrouw die al kinderen hebben. Dat hoeft helemaal niet”, vertelt Esther Overweter van Jeugdzorg Nederland tegen RTL Nieuws. Alleenstaanden en homoseksuele stellen kunnen ook pleegouder worden; hetzelfde geldt voor ouderen.  Oudere mensen denken vaak dat ze niet (meer) geschikt zijn als pleegouders, omdat hun eigen kinderen bijvoorbeeld al uit huis zijn, of vanwege hun leeftijd. volgens Jeugdzorg is dat geen probleem. Wie voldoet aan de criteria mag pleegouder worden.

Deeltijd-pleegouder

Nederlandse ouderen die pleegopa-of oma willen worden, kunnen zich hierover laten informeren bij de Stichting Belangenbehartiging Pleeggrootouders (SBPN). Ook Jeugdzorg Nederland attendeert mensen graag op de mogelijkheden. Met de campagne Open je Wereld laat jeugdzorg zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van pleegzorg. “We willen de mensen laten zien dat je bijvoorbeeld ook pleegouder kunt worden in deeltijd.”

Pleeggrootouder voor eigen kleinkind

Tiny Bilars en haar man Paul zijn pleegoma-en opa. Zij zorgen voor hun eigen kleinzoon Hugo. “Onze jongste dochter Hilda heeft een licht verstandelijke beperking en is autistisch. Ze woonde in een zorginstelling en raakte op haar 25e zwanger. Ze wilde het heel graag houden, maar realiseerde zich wel dat ze niet alleen de opvoeding kon doen. We besloten het kind te gaan opvoeden en namen ook onze dochter weer in huis.” Tiny en Paul hebben wel concessies moeten doen om hun kleinkind op te voeden. Zo moesten zij hun werktijden aanpassen op Hugo en zijn ze er financieel wat op achteruit gegaan. Toch ervaren zij het pleeggrootouder zijn als een mooie taak. Tiny is te gast in de Tijd voor MAX uitzending van 6 november 2019, waar zij meer vertelt over haar taak als pleeggrootouder.

Tijd voor MAX is elke werkdag om 17.10 uur te zien op NPO 1.

Meer weten? Kijk op de website van SBPN.

(Bron: Tijd Voor MAX, SBPN, Jeugdzorg, RTL Nieuws)

Geef een reactie

Reactie

    he jij daar says:

    Ik heb mij al lang ingeschreven als bonus Opa maar het schijnt dat die niemand zoekt
    ik heb af en toe het idee dat er genoeg vrijwilligers zijn want ik krijg nooit iets toe gestuurd en hou het ook zelf in de gaten maar overal hoor je niets meer van terwijl ik nog zeer fanatic ben . ik doe zo ook al best wat vrijwilligerswerk
    m.v.g.