retour nederland

Retour Nederland: Brazilië

Na de Tweede Wereldoorlog is een half miljoen Nederlanders geëmigreerd. Het is de grootste emigratiegolf die Nederland ooit heeft gekend. Maar lang niet voor iedereen was de landverhuizing een succesverhaal. Eendere van de 500.000 Nederlandse emigranten keerde vroeg of laat terug. In de reeks Retour Nederland, onderdeel van Vaarwel Nederland, vertellen teruggekeerde emigranten hun verhaal. Zo kwam Harrie Assinck  terug uit Brazilië. “Mijn vader verkocht een os om mijn reis met een Frans vrachtschip te betalen.”

Een betere toekomst

De vader van Harrie Assinck (77) was al 63 jaar toen hij besloot om met zijn gezin de oversteek naar Brazilië te maken. Vader dacht zijn kinderen daar een betere toekomst te  geven. De boerderij in het Brabantse Diessen werd verkocht en vader stopte een deel van zijn vermogen in de boerencoöperatie van het Braziliaanse Holambra. Maar de coöperatie ging twee jaar later failliet en van het laatste beetje geld kocht het gezin een klein huisje in het zuiden van Brazilië. Er is armoede thuis maar daar merkt Harrie als kind niet veel van. “In Brazilië hebben we de eerste tijd in een hut van bamboe gewoond. Met alleen een slaapkamer voor mijn ouders aan de ene kant en een slaapkamer voor de negen kinderen aan de andere kant.”

Elfstedentocht

Hoewel Harrie het als kind prima naar zijn zin heeft in Brazilië besluit hij in 1962 toch terug te keren naar Nederland. Hij kon hier een boerderij overnemen van een oom die geen kinderen had. „Mijn vader verkocht een os om mijn reis met een Frans vrachtschip te betalen.”  Tussen Harrie en de oom gaat het niet goed en daarom is de eerste periode in Nederland moeilijk. “Het was ook heel erg koud hier want ik kwam aan in de winter van de Elfstedentocht met Renier Paping. Ik had nog nooit ijs gezien. Maar er was ook niemand om over mijn problemen te praten. Ik heb weleens op het punt gestaan om stiekem op een vrachtboot naar Brazilië de klimmen.”

“Ik hou van Holland maar Brazilië zit in mijn hart.”

Een paar jaar later keren ook zijn ouders terug naar Nederland omdat ze hier in aanmerking komen voor AOW.
Heimwee naar Brazilië heeft Harrie niet meer maar toch blijft het land voor altijd speciaal. Natuurlijk ook omdat er nog steeds drie van zijn zussen wonen. Hij is er samen met zijn vrouw inmiddels zes keer op vakantie geweest.  “Ik hou van Holland maar Brazilië zit in mijn hart.” Beluister hieronder het verhaal van Harrie Assincks.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Geef een reactie