Retour Nederland, Israël

Retour Nederland: Israël

Na de Tweede Wereldoorlog is een half miljoen Nederlanders geëmigreerd. Het is de grootste emigratiegolf die Nederland ooit heeft gekend. Maar lang niet voor iedereen was de landverhuizing een succesverhaal. Eendere van de 500.000 Nederlandse emigranten keerde vroeg of laat terug. In de reeks Retour Nederland, onderdeel van Vaarwel Nederland, vertellen teruggekeerde emigranten hun verhaal.

‘Toen ik de lichtreclames van de hotels weerspiegelt zag in de regen moest ik huilen dat ik weer terug was in Nederland’

Heimwee

Awraham Meijers (1943) woont en werkt als journalist in Amsterdam. Hij schrijft onder andere columns voor de website Jonet. In 1962 besluit hij naar Israël te gaan. Hij heeft er in een kibboets gewoond en kwam per toeval in de filmindustrie terecht. Na 5 jaar krijgt hij last heimwee naar Nederland en besluit terug te keren. “Emigreren naar Israël is heel anders dan naar Australië of Canada. In joodse kring wordt gesproken over Aliyah, opgaan naar Israël. Het was vooral een diepe wens van mijn ouders dat ik als oudste zoon naar Israël zou gaan.”

Luister en kijk naar de herinneringen van Awraham Meijers over zijn emigratie en de terugkeer naar Nederland.

(Foto: Samie Reynaerts)

Geef een antwoord

Reactie

  1. Groenleven says:

    heel lang geleden het boek en later ook de film (2x) gelezen / gezien en telkens tranen met tuiten. dramatische toestanden, huis en haard verlaten en noodgedwongen ergens anders opnieuw beginnen?! toen ik jong was dacht ik dat aan te kunnen , nu zou ik er niet aan willen / kunnen denken.

    jammer dat er nu zo veel bagger op tv wordt uitgezonden. al die herhalingen die nergens op slaan. ik had echt gehoopt op oude films.
    op België zijn een paar fredastaire/gingerrogers uitgezinden en hier hebben we die belachelijke (vond ik destijds al) pink panter gezien. er zijn zo ontzettend veel mooie en ook echt goede oude films, met echte verhalen. die ze van mij gerust nu mogen tonen.
    en dan dagelijks ook een nieuwe serie aub;-)