raad gevraagd

Raad Gevraagd: “is mijn schuldgevoel over het niet bijwonen oudjaarsfeest terecht?”

Dilemma’s en problemen, iedereen heeft ze en kan soms wel wat goede raad gebruiken bij het oplossen ervan. In onze rubriek Raad Gevraagd kunt u hierbij helpen; lezers helpen lezers! Elke week staat er een nieuwe kwestie voor u klaar waarop u kunt reageren.

M. is uitgenodigd voor een kleinschalig oudjaarsfeest van haar nicht. M. heeft besloten niet te willen gaan, maar voelt zich u schuldig. Is dit terecht?

“Mijn nicht heeft me  een tijdje geleden uitgenodigd voor een oudjaarsfeest waar ook mijn zus, haar moeder, aanwezig zal zijn. Ik heb vriendelijk bedankt omdat mijn contact met mijn nichtje de laatste tijd minder goed is. Zo maken zij en haar man steeds vervelende opmerkingen over mijn man, die 5 jaar geleden is overleden. Ik heb dus helemaal geen zin om de hele avond in hun gezelschap te moeten zijn terwijl ik weet dat ze uiteindelijk weer zulke nare dingen zullen zeggen. Toen ik zei dat ik om deze reden niet wilde komen werd mijn nicht boos, want ik liet me volgens haar zo ook niet van mijn goede kant zien. Nu voel me ik me een beetje schuldig, vooral tegenover mijn zus. Is mijn schuldgevoel terecht, of moet ik op mijn gevoel – en dus op mijn beslissing- vertrouwen?”

Zelf insturen

Zelf een probleem dat u wilt voorleggen aan de lezers van MAX Vandaag? Meld u dan aan via het Raad Gevraagd aanmeldformulier.

Geef een antwoord

Reacties (2)

    Nelleke reageert says:

    Heel goed van u dat u weigert om oud en nieuw bij uw nichtje te vieren. Als u al eerder heeft aangegeven wat voor u de reden is, dan heeft ze dat te accepteren. U heeft er niet omheen gedraaid maar bent open en eerlijk naar haar toe geweest. Zij is degene met het probleem en niet u. Laat u geen schuldgevoel aanpraten. U heeft volgens uw hart een beslissing genomen, die kan nooit fout zijn en u zou zich daar ook niet schuldig over hoeven voelen. Mocht uw zuster er nog over willen praten dan kunt u altijd ook aan haar kenbaar maken dat u de opmerkingen van haar dochter aangaande uw overleden man nier door u op prijs worden gesteld en dat u daarom besloten heeft om niet op visite te gaan. U heeft juist gehandeld. Ik wens u een gelukkig en gezond nieuw jaar toe.

    Tinekeb56 says:

    Uw beslissing is de enige die er toe doet . Ik vind het heel naar dat ze kwaad spreken over uw overleden man en u heeft dus een heel goede reden om niet bij dat ” feest ” aanwezig te zijn . U heeft , mijns inziens , een goede beslissing genomen en dat weten zij zelf maar al te goed . Geen schuldgevoel hebben , hoor ! Wees alstublieft trots op u zelf dat u deze keus hebt durven maken . Mijn man is 6 jaar geleden overleden , en als ze ” aan hem komen ” raken ze mij diep in mijn hartje . Veel sterkte gewenst , het gaat u zeker lukken .