Raad Gevraagd: “hoe wijs ik mijn vriend op gevaarlijk rijgedrag?”

Dilemma’s en problemen, iedereen heeft ze en kan soms wel wat goede raad gebruiken bij het oplossen ervan. In onze rubriek Raad Gevraagd kunt u hierbij helpen; lezers helpen lezers! Elke week staat er een nieuwe kwestie voor u klaar waarop u kunt reageren.

André en zijn vrienden zijn allemaal rond de 75 jaar. de meeste van hen rijden nog auto, maar volgens André kan 1 vriend de auto voortaan beter laten staan. Maar ja, hoe vertel je iemand dat?

“Ik maak deel uit van een vriendengroep van 5 mannen. Eén van mijn vrienden ziet steeds slechter en vertoont mede hierdoor gevaarlijk rijgedrag. Hij ziet paaltjes vaak heel laat of soms zelf te laat. Daarnaast houdt hij onvoldoende afstand van andere auto’s, waardoor ik niet vreemd zou opkijken als hij binnenkort een ongeluk krijgt. Ik vind dit alles erg zorgelijk en wil dit graag bij hem aankaarten. Zeker omdat hij bijna elke dag in de auto stapt en ook op drukke wegen rijdt. Hoe kan ik dit het beste doen? Ik wil hem niet in verlegenheid brengen of ervoor zorgen dat hij direct in de verdediging schiet.”

Heeft u goede raad? Laat dan uw reactie achter in het daarvoor bestemde veld onderaan dit bericht.

Zelf insturen

Zelf een probleem dat u wilt voorleggen aan de lezers van MAX Vandaag? Meld u dan aan via het Raad Gevraagd aanmeldformulier.

Geef een reactie

Reacties (3)

  1. Hanneman says:

    Potverdrie! Lastig! Eigenlijk is dit er een voor meneer Oosterwijck. Die zal net als ik van mening zijn dat gevaar op de weg dat door gezond verstand is te vermijden ook absoluut dient te worden vermeden. Ik vrees dat het hoge woord er toch even uit moet. Hoe u dat het beste kunt doen? Open, eerlijk en begaan. Dat kan kortsluiting geven maar u gelieve dan te bedenken dat als uw vriend leed veroorzaakt of erger, door uw geweten zich hele andere vragen zullen aandienen. Ik hoop dat u een verstandige vriend hebt.

  2. oosterwijck says:

    Daar is die dan, het advies van meneer Oosterwijck: Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. … Waarom zou je een gevaar op de weg niet in verlegenheid mogen brengen? Hij brengt zichzelf wel in verlegenheid, als er een kind wordt doodgereden. … Ik kan me de documentaire nog goed voor de geest halen over gevaarlijke oudjes, waarin een vader vertelde over het verlies van zijn kleine zoontje, omdat een oude man het kind op zijn fietsje schepte en honderden meters doorreed met het kind en de fiets onder de auto. De oude man had niets gezien of gehoord. Pas toen de vader rennend naast de langzaam voorrijdende auto rende en schreeuwde dat de bestuurder moest stoppen, kreeg hij door dat er iets niet goed was. Voor het kind was het te laat, die heeft dat voortslepen onder de auto met de dood moeten bekopen. Dus, als U echt een vriend bent, treft U direct maatregelen, door die oude man erop te wijzen, dat hij de auto wegdoet, zijn rijbewijs inlevert, Zo niet, gaat U naar de politie en eist maatregelen. In tussentijd pakt U zijn autosleutels af, zodat hij geen meter meer, anderen in gevaar brengt.

  3. Amaranthus says:

    U kunt hem precies zeggen wat u hier beschrijft. Dat u met hem wil spreken en hem niet in verlegenheid wil brengen, het moeilijk vindt om het hem te zeggen maar dat u vindt dat echte vrienden de waarheid van elkaar kunnen verdragen en dat u zich zorgen maakt. Uit de manier waarop uw bericht geschreven is maak ik op dat u uw boodschap met tact zult kunnen brengen. Verder ben ik het met de eerste reactie eens dat het altijd een moeilijke situatie is. Wij kunnen alleen uit gaan van uw inzicht hoe u het omschrijft. Het gaat toch om de mobiliteit en zelfstandigheid van uw vriend.