vrienden maken

Op latere leeftijd vrienden maken, hoe doet u dat?

Vrienden maken wordt lastiger naarmate de jaren verstrijken, maar het is natuurlijk niet onmogelijk. Zou u uw vriendenkring graag uit willen breiden? Dan heeft u vast iets aan deze tips.

Zoek het dicht bij huis

U kunt uw potentiële nieuwe vrienden het best dicht bij huis zoeken. Dan vormt afstand in elk geval geen barrière, wat de slagingskans van de nieuwe vriendschap aanzienlijk vergroot. Dit wordt in 1960 al wetenschappelijk onderbouwd door de Amerikaanse psycholoog Theodore Newcomb. Hij volgt destijds studentes die willekeurig kamergenoten toegewezen krijgen. Wat blijkt? Aan het einde van de studie zijn de meeste huisgenoten dikke vriendinnen omdat zij hun hele studie lang in 1 huis hebben gewoond. Newcomb noemt dit het nabijheidsprincipe.

Neem initiatief

Als er iemand is die u graag beter zou willen leren kennen, dan is het belangrijk om samen tijd door te brengen. Dit kan natuurlijk op heel veel manieren. Vraag deze persoon bijvoorbeeld op de koffie. Zo merkt u direct of jullie bijvoorbeeld gedeelde interesses hebben waarover jullie het kunnen hebben en of de normen en waarden van deze persoon overeen komen met die van uzelf.

Uiteraard hoeft u deze persoon niet per se bij u thuis uit te nodigen. Elkaar ontmoeten op een openbare plek is natuurlijk ook goed.

Ga bij een club of vereniging

Heeft u geen mensen in uw omgeving waarmee u een vriendschap zou willen aangaan? Dan kunt u er ook voor kiezen om lid te worden van een club of vereniging. Deze zijn er in allerlei soorten en maten, waardoor ook mensen die minder mobiel zijn hier lid van kunnen worden. Weet u niet hoe u een geschikte club of vereniging moet vinden? Informeer dan bij uw gemeente. Daar heeft men een goed beeld van het aanbod. Gemeenten organiseren zelf ook vaak allerlei cursussen en clubs via hun welzijnsorganisaties. Het aanbod van de welzijnsorganisatie is laagdrepemelig en relatief goedkoop. Ook het Leger Des Heils organiseert veel van dit soort activiteiten. Schroom vooral niet om hier aan te kloppen, want deze organisatie is er echt niet alleen voor verslaafde of dakloze mensen.

Online contact

Vindt het lastig om op mensen af te stappen en om bij een club te gaan? Dan kunt u ook online contact maken met anderen. U kunt in dit geval bijvoorbeeld de Klup-app downloaden, die alleen toegankelijk is voor mensen van boven de 50. U kunt hier praten met anderen en u opgeven voor de activiteiten die door andere mensen op de app worden georganiseerd. Let op: het gebruik van de Klup-app kost wel geld.

Projecten van MAX

MAX heeft zelf ook verschillende projecten waar u andere 50-plussers kunt ontmoeten. Zo is er MAX 50plusnet, een online platform dat u de mogelijkheid geeft om in contact te komen met andere leeftijdsgenoten. Er is de mogelijkheid om met elkaar te chatten, te mailen en eventueel ook om elkaar te ontmoeten. Deelnemen aan MAX 50plusnet is voor iedereen gratis.

Investeer tijd in de ander

Als u eenmaal iemand heeft gevonden met wie u een vriendschappelijke band aan het opbouwen bent, is het belangrijk om tijd en energie in deze persoon te investeren. Vraag bijvoorbeeld geregeld hoe het met deze persoon gaat en stel voor om samen iets leuks te gaan doen. Het best is om -als dit mogelijk is- een vaste dag af te spreken om elkaar te zien. Als iemand ook tijd en moeite in u investeert, zult u zien dat de vriendschap zich ontwikkeld.

Blaas oude vriendschappen nieuw leven in

Wilt u liever geen nieuwe mensen in uw leven, maar wel graag meer vrienden? Dan kunt u er ook voor kiezen om iemand die u uit het oog bent verloren weer op te zoeken. Het voordeel hiervan is dat jullie elkaar al kennen. Er kleven echter ook nadelen aan deze optie. Er is immers een reden waarom jullie elkaar uit het oog zijn verloren. Als dit komt omdat jullie ruzie hebben gehad, is het verstandig om goed na te denken voordat u deze persoon weer opzoekt.

(Bron: archief, NRC, margriet.nl, Quest)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Het nabijheidsprincipe geldt ook voor gedwongen (of gearrangeerde) huwelijken. Jonge mensen vergroeien makkelijker met (tot) elkaar als oude mensen. In bejaardenhuizen (verpleeghuizen), wonen veel mensen jaren naast elkaar in eenzaamheid, zonder ook maar één woord te wisselen. Als je daarover praat met die oudjes, hebben ze allerlei argumenten beschikbaar, over het waarom? Een belangrijke reden is: Oudere mensen, zijn selectief door levenservaring, ze weten als geen ander, wie op dezelfde golflengte zit en wie niet. Helaas zijn er veel verschillende golflengtes. Iedereen die anders denkt (anders is) moet gemeden worden, als de pest. Opvallend is, dat selectie toeneemt naarmate intelligentie of algemene ontwikkeling toeneemt.