verpleeghuis

Meldpunt: protest tegen aanhoudend bezoekverbod verpleeghuizen

Het voortdurende bezoekverbod voor verpleeghuizen begint veel bewoners en familieleden op te breken. De vraag is of deze emotioneel zware maatregelen nog wel opwegen tegen het voorkomen van coronabesmettingen. 

Wegkwijnen

Marlene van der Kooi (54) ziet haar 90-jarige moeder Lidy Konijn met dementie in een Amsterdams verpleeghuis wegkwijnen en komt in gewetensnood. Ze had haar immers beloofd te zorgen voor een waardig leven, tot aan het einde. Die belofte kan ze niet inlossen, omdat ze al weken niet bij haar moeder op bezoek mag. Als ze videobelt ziet ze haar moeders achteruitgang, de stress in haar ogen. Van der Kooi noemt het bezoekverbod inhumaan. “Mijn moeder is gekidnapt”, zegt ze in Meldpunt.

Besmettingsrisico

Hoe staat het verpleeghuispersoneel hier tegenover? Deze week was in verpleeghuizen een forse toename van doden en besmettingen door het coronavirus. Het gedeeltelijk openstellen van verpleeghuizen voor bezoek zou voor zowel bewoners als personeel een groot besmettingsrisico met zich meebrengen, terwijl er bovendien een tekort aan beschermende middelen is.

Mantelzorg in coronatij

Mantelzorgers halen uit angst voor corona hun dierbare in huis. Het echtpaar Van Nierop, beiden in de 70, zorgen weer dag en nacht voor hun dochter van 42, die door niet-aangeboren hersenletsel de verstandelijke vermogens heeft van een kind van anderhalf jaar. Anouschka Laheij heeft een druk gezin met pubers, maar haalde toch haar 78-jarige, kleurrijke moeder Christine in huis. Elke dag vlogt Anouschka over de gezellige chaos in huize Laheij.

In Meldpunt

In Meldpunt wordt met Ronald Schmidt, bestuurder van zorgorganisatie Cordaan en met Kitty Jong van FNV, het dilemma over het bezoekverbod en besmettingsgevaar besproken. Over de impact van de coronamaatregelen op mantelzorgers spreekt Elles de Bruin in de studio met Liesbeth Hoogendijk van MantelzorgNL.

Meldpunt is te zien op vrijdag 24 april 2020 om 19.20 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Nelleke reageert says:

    Het is mensonterend om de mensen te “gijzelen” in de zorgcentra. Ik heb daar eeg veel moeite mee. Wij hebben nog een tante van 96 in een bejaardenhuis. Zij is redelijk goed gezond en geestelijk zondermeer goed. Ze vermaakt zich best met legpuzzels van Jan van Haasteren, puzzelen, tablet en TV. Mag de afdeling niet af, alleen om even een wandelingetje door de tuin te maken. Ze snapt heel goed waarom dit is maar toch merk je dat het moeilijk is. Wij hebben daar het volgende op gevonden. Volgende week rijden wij naar het bejaardenhuis en bellen haar even als wij er zijn. Zij komt dan met rollator even naar buiten naar het hek wat op slot zit. En wij staan aan de andere kant van het hek met inachtneming van 1.5 m afstand. Ze was dolenthousiast toen ik dat voorstelde. Ze vindt het heel fijn om ons dan toch even te kunnen zien ipv alleen maar telefoon. Wij zijn de enige familie die zij nog heeft. Ze kunnen me met geen 10 paarden tegenhouden. Hoeveel mensen zullen het niet overleven en hun familie nooit meer zien? Het is onmenselijk wat er nu gebeurt in de zorginstellingen. Er zijn veel coronaslachtoffers te betreuren maar de zorginstellingen zaten al op slot voor het verplicht werd. Het virus wordt dus nu binnengebracht door het personeel, niemand anders mag erbij. De bewoners hebben totaal geen inspraak. De meesten overlijden liever met de liefde van familie dan in of van eenzaamheid.

    Loesloes says:

    Bij mijn oude tante hebben ze ruim 2 weken geleden een rooster gemaakt. Per bewoner 2x per week 1 kwartier op 2 m afstand in de tuin. Ze was er zo blij mee. Een opluchting dat dit bij haar mogelijk werd. Maar hoe groter het tehuis hoe moeilijker het veilig te regelen valt.