MAMAS

MAMAS in Zuid-Afrika staan op voor kinderen in ernstige armoede

Nelson Mandela noemt armoede een gevangenis waar je zonder hulp niet uitkomt. Op deze dag een meer dan toepasselijke uitspraak, want het is precies 4 jaar geleden dat de Zuid-Afrikaans anti-apartheidsstrijder en voormalig president van Zuid-Afrika, overlijdt. Tijd voor MAX staat vrijdag 15 december 2017 in het teken van de kinderen en MAMAS in Zuid-Afrika. Kinderfonds MAMAS steunt de MAMAS van Zuid-Afrika: sterke, indrukwekkende vrouwen die opstaan voor kinderen in ernstige armoede. 

Veel liefde en aandacht

MAMAS zijn lokale vrouwen die zich inzetten voor kinderen die leven in extreme armoede en die op eigen initiatief dagelijkse zorg verlenen aan de meest kwetsbare kinderen in Zuid-Afrika. Inmiddels vormen de MAMAS een groeiende beweging van meer dan 1.400 vrouwen. Samen helpen zij nu al 40.000 kinderen met onder andere voeding, veiligheid, kleding, naschoolse opvang en medicatie. En geven de kinderen veel liefde en aandacht. Nog veel meer MAMAS staan klaar voor meer kwetsbare kinderen, maar geld is het probleem.

MAMAS

West-Kaap

In Tijd voor MAX ziet u hoe de MAMAS in de West-Kaap, Zuid-Afrika zorgen voor de allerkleinsten, oudere kinderen opvangen en tieners begeleiding bieden in de meest uiteenlopende vormen. De meeste kinderen blijven thuis wonen, maar worden bijgestaan door de vrouwen. In een reportage worden de MAMAS gevolgd de wijken en de townships in en ziet u hen tijdens hun dagelijkse activiteiten voor de kinderen. Persoonlijke verhalen illustreren de gevolgen van ernstige armoede en de noodzaak van structurele hulp, zoals de MAMAS die bieden. Zelf noemen ze het ‘meegroeien met het kind’. Want wanneer een kind eenmaal met hun project in aanraking is gekomen en een boterham krijgt, ontstaat een verantwoordelijkheid van 15 tot 20 jaar, tot het kind echt op eigen benen staat.

Leona Philippo

Zangeres en ambassadrice van Kinderfonds MAMAS Leona Philippo is te gast in de Tijd voor MAX-studio. Als moeder weet ze als geen ander hoe belangrijk het is je kind een eerlijke kans in het leven te kunnen geven. “Als je geboren wordt in een krottenwijk in Zuid-Afrika ben je eigenlijk kansloos. Het is onvoorstelbaar, maar één miljoen peuters en kleuters gaan daar de tien jaar niet halen als we niets doen. Vaak bedenk ik me dat het ook mijn kleintje had kunnen zijn… De MAMAS doen wat ze kunnen, met een enorme dosis ‘MAMA POWER’. Maar ze willen nog zoveel méér doen! Ik vind dat wij in Nederland daarom niet kunnen achterblijven en de MAMAS moeten helpen.”

Kinderfonds MAMAS

17 jaar geleden vraagt Nelson Mandela een groepje Nederlandse zakenmensen om in ons land een kinderfonds op te richten voor de kinderen in Zuid-Afrika. Zo ontstaat Kinderfonds MAMAS, een kleine, onafhankelijke, Nederlandse organisatie die lokale vrouwen steunt die opstaan voor de armste kinderen in Zuid-Afrika. De MAMAS bieden zelf dagelijkse zorg, bescherming en eten aan inmiddels 40.000 kinderen in heel Zuid-Afrika. Liefdevol, trouw en onverzettelijk. Dát is MAMA POWER.

Thijs en Thandi

In het boekje Thijs en Thandi gaat de Nederlandse Thijs een nachtje logeren bij het Zuid-Afrikaanse meisje Thandi. Hij gaat met haar naar school, eet met haar mee en mag met het speelgoed van haar broertjes spelen. Zo leert hij over hoe kinderen op het platteland van Zuid-Afrika leven. Het boekje is geschreven door directeur van het kinderfonds Frits Strietman. Als vader en opa bedenkt hij al jaren verhalen voor zijn (klein)kinderen. Wie tijdens de uitzending donateur wordt, krijgt dit boekje gratis thuisgestuurd. Liefdevol, trouw en onverzettelijk. Dát is MAMA POWER.

Directeur Frits Strietman is samen met ambassadeur van Kinderfonds MAMAS Leona Philippo en Ines von Rosenstiel (kinderarts en oprichter van Medical Checks for Children) op 15 december 2017 te gast in Tijd voor MAX.

Help de MAMAS in Zuid-Afrika de armste kinderen te helpen met dagelijkse zorg, veiligheid en liefde. Steun Kinderfonds MAMAS. Bel 0800 – 1331 (gratis) of word online donateur.

Geef een reactie